hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

A barna zsírszövet védhet a krónikus betegségektől

Az OTSZ Online szerint a barna zsírszövet nem tárolja, hanem égetés révén felszabadítja az energiát, ennél fogva kulcsszerepet játszhat az elhízás kezelésében alkalmazott újfajta módszerek kidolgozásában.

 A Nature Medicine-ben nemrégiben nyilvánosságra hozott vizsgálat arra enged következtetni, hogy az átlagosnál kevesebb kimutatható barna zsírszövettel rendelkező személyekben nagyobb a kardiális és metabolikus betegségek, például a 2-es típusú cukorbetegség vagy a koszorúér-betegség kockázata.

A bőséges mennyiségű barna zsírszövettel rendelkezőkben ritkábban fordulnak elő az átlagpopulációban egyébként gyakori krónikus betegségek: a 2-es típusú cukorbetegség például 4,6%-ban, a barna zsírszövettel egyáltalán nem rendelkező betegek körében regisztrált 9,5%-os értékéhez képest, magas koleszterinszint 18,9%-ban, míg barna zsírszövet nélküli személyeknél 22,2%-ban. Ezen túlmenően úgy tűnik, hogy a barna zsírszövet jelenléte további betegségek, például a magas vérnyomás, a pangásos szívelégtelenség vagy a coronaria-betegség kockázatát is csökkenti.

A másik meglepő megfigyelés szerint a barna zsírszövet mérsékli az elhízásból adódó negatív hatásokat is. Elhízott személyekben gyakoribb a kardiális és metabolikus betegségek kockázata, ám azt találták, hogy nagy mennyiségű barna zsírszövet jelenlétében e kórképek rizikója nem haladja meg a nem elhízott populációra jellemző értékeket, a szerzők szerint „a barna zsírszövet vélhetően képes ellensúlyozni a fehér zsírszövet káros hatásait”.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink