hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

A 2-es típusú diabétesz átmeneti remissziója

Az OTSZ Online szerint nagyobb arányban érhető el a 2-es típusú cukorbetegség remissziója, ha a beteg 6 hónapon keresztül szigorú szénhidrátszegény diétát követ.

Már régóta ismert, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kezelésének esszenciális eleme a megfelelő étrend követése. Ám továbbra sem egyértelmű, melyik diéta választandó erre a célra, és az egymásnak ellentmondó korábbi vizsgálatok sem segítenek eligazodni a kérdésben. A vitás pontok tisztázására egy nemzetközi kutatócsoport elemezte a szénhidrátban szegény diéták (LCD, low carbohydrate diet) és a szénhidrátban igen szegény (VLCD, very low carbohydrate diet) hatását, kontroll- (általában zsírszegény) diétákkal összehasonlítva. Következtetéseik alapját 23, részben már publikált, részben nyilvánosságra még nem hozott véletlen besorolásos vizsgálat (n = 23) adatai képezték, melyekben összesen 1357 fő vett részt.

Az alacsony vagy közepes erősségű bizonyítékok alapján azt találták, hogy LCD alkalmazása mellett 6 hónap múltán nagyobb arányban következett be a diabétesz remissziója, mint a kontrollnak tekintett diéták mellett, mindez nem kívánt kísérőjelenségek nélkül. Nyolc közepes bizonyosságú vizsgálat összesen 264 résztvevőjének adatai alapján például megállapították, hogy a LCD-t követő betegek körében átlagosan 32%-kal csökkent a kockázat. LCD mellett ugyanakkor 6 hónap alatt jelentősebb testsúlycsökkenés volt elérhető, kevesebb gyógyszerre volt szükség, és javult a trigliceridek szintje is.

Az előnyök azonban 12 hónap elteltével csökkennek, ami egybecseng más vizsgálatok tapasztalataival, ugyanakkor vannak arra utaló bizonyítékok is, hogy 12 hónap múltán az életminőség és a koleszterinszintek is romlanak. A szerzők hangsúlyozzák, hogy következtetéseik gyenge vagy közepes bizonyosságú adatokon alapulnak.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink