hirdetés
2024. szeptember. 12., csütörtök - Mária.

"Szívesen növeljük a nyomást az államtitkáron"

Takács Péter államtitkár hetek óta egy szakvizsga előtt álló sebészrezidenssel áll szó- és videócsatában. Kulja András milliós nézettségű egészségügyi influenszerből lett EP-képviselő. A Válasz Online interjúja.

Vécépapír, szappan, kézfertőtlenítő, hőmérő. Elég egyszerű módja az egészségügyről való kommunikációnak.

– Megmutatja, milyen alapvető eszközök hiányoznak.

Egyben azt is jelzi, hogy egészségügyi influenszerként felkészültebb, mint egészségpolitikusként.

– Érdekes felvetés.

Nem ért egyet? Ön még nem szakorvos, csak jelölt, ráadásul jelen pillanatban pályaelhagyó.

– Közben azért elvégeztem a Semmelweis Egyetem egészségügyi menedzser-mesterképzését – a szakdolgozatom megvédése van hátra, ahogy tavaly a sebész szakképzésem hatéves gyakorlati és elméleti részét is teljesítettem. Folyamatosan képzem magam, meghallgatom nagy tudású szakemberek véleményét. Ám abban igaza van, hogy egészségügyi ismeretterjesztőként komoly tapasztalatot szereztem, előfordult, hogy a videóimat egy hónap alatt hétmillióan nézték meg.

Viszont mégiscsak igaza lesz akkor a miniszterelnöknek, aki azt mondta, nyilván önre utalva: államtitkára mindent tud az egészségügyről, hiszen kórházigazgató volt.

– Takács Péter valóban olyan magabiztosan nyilatkozik a működésképtelenség határára sodródott egészségügy romjain, mintha mindent tudna, de még egy jó kórházigazgató sem feltétlenül lesz jó egészségpolitikus. Ráadásul ő egy olyan kórházat igazgatott, amelynek egyes területein a működés alapvető feltételei is hiányoznak.

A budai Szent János Kórházra utal. Azért a „van szappan vagy nincs szappan”-kérdés alapvetően nem a kórházigazgatón múlik.

– Ám ez tünete a meggondolatlan egészségügyi fejlesztéseknek, hogy tíz éve nincs egészségügyi program, két és fél évente váltják egymást az egészségügyi államtitkárok, és a következő mindig mást tart fontosnak, mint az elődje. Közben rászólnak a kórházigazgatókra, hogy éppen hatszázmillió vagy másfél milliárd forint hiánya van az intézményüknek, és fogják vissza a kiadásokat. Hol tudják visszafogni? A beszerzéseken. A szappanon és a vécépapíron. A béreken ugyanis nem tudnak takarékoskodni. (...)

A teljes beszélgetést ITT olvashatja

(forrás: Válasz Online)

cimkék

Könyveink