hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A pálinka-rejtély

"Rendes magyar embernek legyen csak májrákja"

Nem könnyű eligazodni a kormány népegészségügy-politikáján. Harcol az olykor már bűnbakká tett dohányosok ellen, de gyámolítja a pálinkaivókat, írja a Népszabadság.

A szörnyű számok elsőre igazolni látszanak a dohányzás ellen viselt háborút. A százezer lakosra jutó halálesetek száma nálunk az uniós országok átlagának a másfélszerese, a keringési betegségek miatti csaknem a duplája, míg a daganatok okozta halálozás 43 százalékkal haladja meg az uniós átlagot. Lakosságarányosan Európában, sőt a világon Magyarországon van a legtöbb tüdőrákos, a daganatok miatti halálozás aránya pedig az egész kontinensen itt a legmagasabb. Ám hogy miért van ez így, azt senki sem tudja. (...)

Rejtély, hogy míg a kormány harcol az olykor már bűnbakká tett dohányosok ellen, gyámolítja a pálinkaivókat. Szabadságjoggá tette a pálinka otthoni főzését, az ivása meg komoly marketingtámogatást kap. A dohányost kitiltják, a pálinkaivót csábítják. A dohányárusítást állami boltokba szorítják, a pálinkaivást államilag támogatott családi fesztiválokkal népszerűsítik. Pedig ha valami vezethet májrákhoz, az a tömény szesz. Tizenegy különböző súlyos betegséget idézhet elő – ötféle rosszindulatú daganatot, koszorúér-betegséget, szélütést, magas vérnyomást, májzsugort, epilep­sziát és cukorbetegséget. Közülük csak a májrák évente hétezer ember halálát okozza, ez a harmadik legveszélyesebb daganatféleség. A májzsugorodás okozta halandóság 1948-hoz képest közel 20-szorosára nőtt.

A májrák kialakulásához vezető legfontosabb rizikófaktorok viszonylag jól ismertek. A daganat kialakulását szinte minden egyes esetben több évtizedes krónikus májgyulladás előzi meg, aminek hátterében leggyakrabban a mértéktelen ivás van. Ha valaki azt mondja, igyál magyar bort, az elfogadható, azt lehet kulturáltan csinálni. Lehet viszonylag sok bort inni, anélkül, hogy belepusztuljon bárki is, mértékkel fogyasztva jót is tesz az egészségnek. De a pálinkaivás mellett ép ésszel nehéz érvelni. Nem tudunk egészségügyi hasznokat sorolni. A szociális hozadék is kevés, nehéz úgy barátilag pálinkázni, hogy közben csak a szervezet által még tolerálható mennyiség fogyjon. Az egészségre káros hatás viszont egyértelmű: árt az agynak, májnak, vesének.

Szóval nehéz eligazodni a népegészségügyi stratégián: egy fajta rákot irt a kormány, egy másikat gyámolít... Hacsak nem az a megfejtés, hogy rendes magyar embernek legyen csak májrákja.

A teljes cikk

Danó Anna
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink