hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

"Fontos lenne, hogy a sürgősség stratégiai ellátássá váljon"

Tíz éve fogadja a betegeket szünet nélkül a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Osztálya. Az évforduló alkalmából ünnepi tudományos ülést rendeztek.

Az ülésen Prof. Dr. Kovács László, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának alelnöke azt mondta, az SZTE betegellátási munkájában az elmúlt évtizedek legnagyobb intézményi változása volt, amikor 2014-ben megnyílt az SBO. A belgyógyász professzor maga is végigkövette, hogyan telt meg élettel és munkával az osztály; úgy fogalmazott, az SBO munkája időnként heroikus küzdelemmel jár, hiszen a betegellátás belső világa itt találkozik a lakosok sürgős problémáival, ami állandó készenlétet és szervezést igényel a magas minőségű ellátáshoz, írja az egyetem honlapja.

Az osztályhoz évente mintegy 40 000 beteg fordul, ami 10 évre számítva 371 000 beteg ellátását jelenti. A hajnali órákat leszámítva az ellátás szinte minden napszakja forgalmas. Az ellátottak valamennyi korosztályból érkeznek, a betegek több mint a fele 65 év fölötti.

Dr. Pető Zoltán, az SBO osztályvezető orvosa elmondta, hogy a 10 év során növekedett az esetek súlyossága, és megduplázódott például azoknak a száma is, akik több mint 24 órát töltenek a sürgősségen; naponta legalább 5 olyan eset van, ami a következő napra is átnyúlik, ezzel időnként torlódást okozva a betegek elhelyezésében. A sürgősségi orvos szerint az osztályon az elmúlt években az ellátandó betegek magasabb életkora és a régióbeli hospice ellátás hiánya miatt növekedett az elhunytak száma. Az SBO-n ugyanis mindenkit ellátnak, így többek között végstádiumú betegek is kerülnek az osztályra. A jövőben a geriátriai sürgősségi ellátás kialakítása, a krónikus és ápolási osztályok létrehozása és a hospice megteremtése bizonyosan enyhítene a problémákon. Ugyanakkor a túlterheltség enyhítését jelentené, ha a betegek jobban mérlegelnék problémájukat és kevésbé súlyos esetekben a háziorvosukat keresnék fel.

Pető Zoltán úgy gondolja, a döntéshozóknak mielőbb stratégiai ellátássá kellene tenniük a sürgősséget, hogy megfelelő erőforrásokkal, a betegutak rendbetételével, a betegek edukációjával fejlesszék a betegellátást.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Szegedi Tudományegyetem)

cimkék

Könyveink