hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

"Európa nagyon rossz úton jár a klinikai kutatások terén"

Fényévekre vagyunk az Amerikai Egyesült Államoktól a klinikai kutatások terén, hangzott el az AIPM konferenciáján, amelyről az Economx tudósít.

Ahhoz, hogy Magyarország az innováció motorjává váljon, a gyógyszeriparban arra lenne szükség, hogy az alapkutatásokat, az  egyetemeket és a Magyar Tudományos Akadémiát támogassák, mert enélkül nincs innováció, mondta Málnási-Csizmadia András, a Motorpharma alapítója, elnöke az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének  (AIPM) konferenciáján. Példaként említette, hogy az  Amerikai Egyesült Államok (USA) már ezen az úton jár.

Amelyik ágazatban nem keletkezik extraprofit, ott nincs szükség extraprofitadóra sem, erősítette meg Nagy Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparügyekért felelős helyettes államtitkára Nagy Márton gazdasági miniszter hét elején tett bejelentését. Ezt a bejelentést bátran fogadják pozitívan a szektor szereplői, tette hozzá Nagy Ádám, aki a nemrégiben megjelent iparstratégia egészségügyi részével kapcsolatbanelmondta, céljuk, hogy az egészségügyi adatokat összekapcsolják az ipari szereplőkkel, szorgalmazzák a kutatás-fejlesztések támogatását, valamint az adminisztratív terhek csökkentését is, emellett pedig a gyógyszerárakkal kapcsolatban is cselekvés programot szeretnének kidolgozni.

Kevésbé Málnási-Csizmadia András, aki szerint Európa nagyon rossz úton jár a klinikai kutatások terén, fényévekre vagyunk az USA-tól, mondta a Motorpharma alapítója. A startupok jelentőségével kapcsolatban a kutató elmondta, hogy míg 2002-ben 23 nagy gyógyszeripari óriás gyógyszerét szabadalmaztatták, addig 2022-ben már 58-at, és ezeknek a gyógyszereknek a nagy része már startupokhoz volt köthető. Példaként elmondta, hogy Amerikában is az új gyógyszerek többségét már a startupok regisztrálták. És arra is kitért, hogy az sem segíti a magyar versenyképességet, hogy a világ leginnovatívabb országával, az USA-val Magyarország kapcsolata nem túl rózsás, írja  lap.

További részletek a konferenciáról a PharmaOnline-on

 

(forrás: Economx)

Könyveink