hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.

"A kúraszerű ellátásokat kellene kivinni a kórházakból”

Megint győzött a kórházi lobbi

Az egészségügyet érintő kormányrendelet-tervezetek egyike megszüntetné, nem engedné elszámolni a kúraszerűen végezhető tevékenységeket a járóbeteg-szakrendeléseken belül. Ennek hatásait vizsgálja a Magyar Hírlap.

A rendelkezés nagy gondot okozhat az önállóan működő – köztük a kistérségi – szakrendelőknek, amelyek azzal az uniós feltétellel jöhettek létre, hogy nappali ellátásra alkalmas helyiségeket is kialakítanak, működtetnek bennük az önkormányzatok. Ezen intézmények kijelölt feladatai a betegellátásnak részben azok a formái lettek volna, amelyeket most visszavonnak tőlük.

Láthatóan a bennfentesek sincsenek azonos hullámhosszon e kérdésben. A tervezet ugyanis arra hivatkozik, hogy a módosítást az egészségügyi vezetés tanácsadó testületének egyes orvosi tagozatai javasolták. Sinkó Eszter, az egészség-gazdaságtani tagozat vezetője azonban úgy látja, ezzel a döntéssel a kormány eredeti céljával, a kórházcentrikusság csökkentésével kerül szembe.

Az elemző szerint éppen a kúraszerű ellátásokat kellene „kivinni a kórházakból”, hogy ne terheljék vele feleslegesen az intézményeket, és közelebb legyenek a lakossághoz. „Úgy tűnik, megint győzött a kórházi lobbi” – értékelte a helyzetet Sinkó Eszter, aki szerint így nem lehet csökkenteni a kórházakra háruló betegáradatot.

Emellett a tervezetben megjelent az is, hogy a szívinfarktus kezelése, illetve a heveny agyi érelzáródások speciális kezelése kikerül az úgynevezett teljesítményvolumen-korlát alól. Azaz a legmagasabb szintű beavatkozásra alkalmas kardiológiai osztályok minden ellátott betegük után megkapják a finanszírozási szabályok szerint nekik járó térítést. A rendelkezésre álló hatásvizsgálati adatok szerint az intézkedés körülbelül hárommilliárd forint többletkiadással járna, ami a következő években ennek a többszörösét is jelentheti majd – írja a Magyar Hírlap.

hirdetés

Könyveink