hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

11,5 milliárd légi mentésre

2002-ig leszálló ágban

11,5 milliárd forintot szán a kormány a mentés és légimentés fejlesztésére az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében; a légimentés átalakítása jelenleg is tart - közölte az Egészségügyi Minisztérium. A csütörtöki helikopterbaleset után a tárca áttekintette a légimentés helyzetét. Megállapításai szerint 2002-ig a légimentés leszállóágban volt, hosszú éveken át korszerűtlen Mi-2 gépeket használtak. 2006-ban kezdődött a légimentés minőségi fejlesztése - ekkor cserélték a korábbiakat modern, korszerű helikopterekre.

A tárca megállapításai szerint Magyarországon hosszú éveken át korszerűtlen, Mi-2 gépeket használtak légimentésre, amelyeket 2006-tól cseréltek modern, korszerű helikopterekre. Az elmúlt hat évben azonban a légimentésben egyetlen bevetést sem kellett forráshiány miatt elhalasztani.
Jelenleg hat légimentő bázis üzemel az országban, Budaörsön, Miskolcon, Pécsett, Debrecenben, Sármelléken és Balatonfüreden. A füredi bázis az egyetlen, ahol együtt van a földi- és légimentő járművekkel felszerelt eszközpark.
A hetedik bázis Szentesen lesz; ezen a héten hirdetnek eredményt a korábban már meghirdetett közbeszerzési eljárásban. Az állomás várhatóan decemberre készül el, s azzal megoldódik a dél-alföldi régió ellátása is. Az átmeneti időben, ősszel megnyitják a szolnoki ideiglenes bázist, amely a szentesi bázis elkészültéig üzemel.
A teljes légimentés átalakítási koncepciójának végrehajtása elkezdődött és jelenleg is zajlik. Ennek megfelelően a szakemberek speciális képzéseken vesznek részt. Ilyenek például: a HEMS crew member képzés, az ausztriai oktatások, a havi továbbképzés, az évente elvárt vizsga és a CMR képzés.
Jelenleg 5 Eurocopter EC135 T2, és 3 Eurocopter AS 350B Ecureuil áll a betegek rendelkezésére. 2002 és 2006 között átlagosan évi 700 milliót (+ nagyjavításra 600 milliót ) ,2006-ban 800 milliót, 2007-ben 1 milliárd 300 milliót fordítottak légimentésre, 2008 ez az összeg eléri az 1 milliárd 500 milliót. 11,5 milliárd forintot szán a kormány a mentés és légimentés fejlesztésére az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében. A mentésirányítási rendszer korszerűsítésére - uniós forrásokból - további 3,5 milliárdot különít el hat régiónak, a közép-magyarországi régió pedig 600 millió forint pályázati pénzhez  jut. A sürgősségi ellátás fejlesztéséről, a mentésről, légimentésről szóló uniós pályázatot várhatóan kora ősszel írják ki - áll a tárca portálunkhoz is eljuttatott közleményében. A pályázatok célja egyrészt az ellátatlan területeken a légimentés feltételeinek megteremtése, másrészt a meglévő légimentő bázisok fejlesztése.

Medical Online

 

cimkék

Könyveink