hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

700 milliárdos blöff

Koncot vetett a miniszterelnök az egészségügynek az évértékelő beszédében – legtöbben így értékelték Orbán Viktor vasárnapi beszédéből az ágazat jövőjét érintő szavait, fogalmaz a Népszava.

Ismét csak bejelentette a 700 milliárdos Egészséges Budapestért programot. Az összegre sem lehet új forrásként tekinteni, hiszen már Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkársága idején is ismert volt, hogy a kormányzatnak a fővárosi ellátórendszer megújítása körülbelül ennyibe kerülhet. Az más kérdés, hogy ezt a pénzt egyetlen kormányhatározat sem említi, és a költségvetési törvényekben sem szerepel.

Csak az ismert, hogy négy évvel ezelőtt, a szokásos februári évadnyitó frakcióülés után Rogán Antal frakcióvezető bejelentette: a képviselőcsoport a budapesti képviselők javaslatára egy új zöldmezős kórház építéséről döntettek. Az előkészítő munkákra el is különítettek egymilliárd forintot a 2016-os költségvetésben. Az új kórházzal kapcsolatos koncepció 2016 márciusára el is készült, de ebben az egyetlen nagy szuperkórház fölhúzása helyett a már meglévő fővárosi kórházakra épülő három sürgősségi centrum kialakítása szerepelt, amelyek tervezett költsége ekkor már mintegy 200 milliárd forintra rúgott. Júniusban pedig a kormány elé kerülő, a szuperkórház helyének kiválasztásáról szóló újabb koncepció szerint öt év alatt már 335 milliárd forintból szervezték volna át a fővárosiak egészségügyi ellátását, és építettek volna három új centrumot.

Azóta számos koncepció készült, ezekben szinte havonta, az épp aktuális közhangulat, politikai kampányok céljainak megfelelően változtak a fejlesztendő kórházak, s velük nőtt a megvalósításra fordítandó virtuális összeg is. Ez lett mostanra – ahogyan azt vasárnap Orbán Viktortól is hallhattuk – 700 milliárd.

A teljes cikk

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink