hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

3/2. Naturalisztikus egészséggazdaságtani értékelés

A naturalisztikus vizsgálatok időtávja, hasonlóan a piggy-back vizsgálatokhoz, korlátozott. Ebből adódóan a krónikus betegségek fenntartó kezeléseinek a költséghatékonysága ilyen értékelési módszerrel csak korlátozottan értékelhető, hiszen a vizsgálat időtávján túli klinikai események gazdasági következményei nem mérhetőek.

A naturalisztikus vizsgálatok széleskörű alkalmazásának a legnagyobb korlátja mégis az, hogy kizárólag csak az egészségügyi ellátórendszerben szabadon hozzáférhető egészségügyi eljárások értékelésére alkalmas, vagyis csak a már regisztrált és finanszírozói támogatással bíró technológiák költséghatékonysága vizsgálható ily módon.

A nem regisztrált eljárásokat, azaz kísérleti fázisban levőtechnológiákat ugyanis csak a rutinszerű ellátásnál szigorúbb kontroll mentén, klinikai vizsgálatokban lehet alkalmazni a biztonságossági és betegjogi szempontok miatt. Biztosítói támogatás hiányában pedig csak tehetős társadalmi rétegek vennék igénybe az eljárást, amely torzítaná az összehasonlítandó betegcsoportok egyezőségét.

A gazdasági értékelésekre leginkább az innovatív egészségügyi technológiák finanszírozói támogatási döntéseinek előkészítési fázisában van szükség. Ugyanakkor a naturalisztikus vizsgálati módszerekkel előállított költséghatékonysági eredmények a finanszírozói döntések szempontjából csak túl későn, a befogadási döntések után állnak rendelkezésre. Mindazonáltal a közfinanszírozott egészségügyi rendszer támogatáspolitikai döntéseinek felülvizsgálatában a naturalisztikus vizsgálatoknak a szerepe megkérdőjelezhetetlen.

(forrás: Medical Tribune)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés