hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

2045-ig összejöhet az örök élet…

A Google új technológiai igazgatójának a következő néhány évtized fejlődéséről alkotott vízióját mutatja be cikkében az [origo].

Ray Kurzweilt elsősorban nem informatikusként, hanem a technológiai szingularitás prófétájaként ismert. A technológiai szingularitás a fejlődésnek azt a pontját jelöli, amikor (a műszaki fejlődés következtében) az ember megszűnik a legintelligensebb fajnak lenni a bolygón – írja a lap.

A szuperintelligens gépek megjelenéséig még féltucatnyi olyan technológia bukkanhat fel Kurzweil szerint, amelyek izgalmasabbá és kényelmesebbé teszik az életet. Ilyenek például az emberi nyelvek között szempillantás alatt fordító programok, a biológiai test mikroelektronikával, nanogépekkel való feltuningolása, és esetleg - de csak ha összejön - az örök élet.

Kurzweil 2005-ös könyvében - amely 2013 elején jelenik meg magyarul - idővonalat is rajzol. A kötetben a valós és a virtuális világot egyszerre mutató szemüveg elkészültét 2010-re teszi - ezzel a kütyüvel tehát épp két év késésben van a Google. Jóslatai szerint még ebben az évtizedben megjelennek a virtuális asszisztensprogramok, ami a Sirivel és a Google Now-val meg is történt. 2014-re a takarítórobotok elterjedését várja, 2018-ra pedig azt, hogy ezer dollárért hozzá lehessen jutni az emberi agy tíz terabites kapacitásának megfelelő mennyiségű memóriához. A fejlődés exponenciális ütemben folytatódik tovább, a 2030-as években digitalizálhatóvá válik az emberi elme, 2045-re pedig bekövetkezik a technológiai szingularitásidéz az új igazgató könyvéból az [origo] cikke.

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink