hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Táplálkozás

Napi fél pohár bor = öt év ajándékba

Az örök élet titkát még nem fedezték fel, de bárkinek lehetősége van arra, hogy öt évvel meghosszabbítsa életét – és ehhez nem kell mást tennie, mint minden nap elfogyasztani egy fél pohár finom bort.

Holland kutatók a Journal of Epidemiology and Community Health című lapban számoltak be hosszú távú vizsgálatuk tapasztalatairól, melyben 1373, véletlenszerűen kiválasztott férfi esetében követték nyomon a szív és az érrendszer állapotát és az életkilátásokat. Az első felmérés időpontjában a résztvevők életkora 50 év volt, majd a kutatók 1960 és 2000 között rendszeresen ellenőrizték az előző kontrollvizsgálat óta bekövetkezett változásokat.
A vizsgálat 40 éves időtartama alatt 1130-an haltak meg, az esetek több felében szív- és érrendszeri ok következtében. Az életmódbeli tényezők (dohányzás, alkoholfogyasztás) elemzése azt jelezte, hogy 40 év alatt csaknem megkétszereződött – 45 százalékról 86 százalékra emelkedett – az alkoholt fogyasztó férfiak aránya, ezen belül a bor népszerűsége 2 százalékról 44 százalékra nőtt.
A várható élettartamnak az életmód alapján történő analízise alapján úgy tűnik, hogy rendszeres, de kis mennyiségű (napi 20 grammnál kevesebb) alkoholfogyasztás körülbelül két évvel hosszabbítja meg az életet, míg az ennél nagyobb fokú ivás valamelyest csökkenti az élettartamot.
E tekintetben a bor bizonyult a legkedvezőbbnek, hiszen a kevés bort fogyasztók 2,5 évvel tovább élnek, mint azok, akik a sört vagy a tömény italokat részesítik előnyben. Úgy tűnik, hogy a teljes absztinencia nem kedvez a hosszú életnek, hiszen naponta legfeljebb félpohárnyi bor ötévnyi előnyt jelent az alkoholmentes életet élőkkel szemben.
A mértékletes borivók körében kisebbnek találták a koszorúér-betegség és az agyi érbetegség, illetve a bármely ok miatt bekövetkező halálozás kockázatát is. A fenti összefüggés az egyéb befolyásoló faktorok (szociális és anyagi helyzet, étrend és egyéb életmódbeli tényezők) szerinti korrekciót követően is fennmaradt.

Dr. Simonfalvi Ildikó

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés