hirdetés
2021. szeptember. 27., hétfő - Adalbert.
hirdetés

1,9 milliárd drogmegelőzésre

Csaknem kétmilliárd forint jut a legveszélyeztetettebb, gyermekotthonban élő fiatalok droghasználatának megelőzésére, visszaszorítására az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) Legyen más a szenvedélyed! 2. című projektjének keretében, jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) három államtitkára szerdán Budapesten.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár a sajtótájékoztatón azt mondta, liberális kormányzatokkal szemben ők nem az ártalomcsökkentésben hisznek, hanem a felépülésközpontú megközelítésben, a szermentes életben. Olyan Magyarországot szeretnének, ahol nem jelent veszélyt a fiatalokra a kábítószerek terjedése. Úgy fogalmazott, hogy a tanulást és a munkavállalást is negatívan érintheti a szellemi és a fizikai leépülés. A Legyen más a szenvedélyed! 2. elindítása minden magyar fiatalnak jó hír, és illeszkedik a kormány drogmegelőzési politikájába, hangsúlyozta Rétvári Bence. Szerinte a legfontosabb azon fiatalok megerősítése, akik nem kerültek be a veszélyt jelentő körbe, és kábítószerek nélkül élnek.

Úgy fogalmazott: folyamatos a versenyfutás az újabb és újabb szerek kitalálóival. Mára a használat mintegy ötven százalékát ezek a dizájnerdrogok teszik ki; fontos lépés, hogy már nem kormány-, hanem miniszteri rendeletben sorolják fel ezeket. Több mint hetven hatóanyag került fel a jegyzékre az elfogadása óta.

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár azt nevezte a legfontosabbnak, hogy ne csupán lakhatást, hanem valódi életkezdési esélyt kapjon a gyermekvédelmi gondoskodásban részesülő mintegy huszonháromezer fiatal. Megjegyezte, hogy a nagy intézményeket be fogják zárni, folyamatosan térnek át a nevelőszülői hálózat kiterjesztésére. Az életkezdési esélyeket többféleképpen is támogatja a kormány, hangoztatta. Képességeket biztosítanak, hiszen az érintetteket az a veszély fenyegeti, hogy nem alakulnak ki a "családi funkciókhoz", a háztartásvezetéshez, a pénzkezeléshez szükséges jártasságaik.

A most kiírt pályázat a prevenció erősítésével tud majd áttörést hozni a gyermekvédelmi gondoskodásban részesülők életében, akik társadalmi integrációra kapnak esélyt, vélekedett.

Schanda Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár közölte: az uniós társfinanszírozású projekt keretében várhatóan mintegy húsz pályázót, fenntartót tudnak támogatni, 50-150 millió forinttal. A végrehajtásra két év áll rendelkezésre. Pályázni már múlt szerda óta lehet, egészen június 30-áig, döntést a nyáron terveznek hozni. További információ a kormányzati fejlesztéspolitikai portálon, a palyazat.gov.hu címen érhető el. Támogatható egyebek mellett szemléletformáló, prevenciós előadások, képzések szervezése és lebonyolítása, valamint a kábítószer-használat negatív következményeit bemutató kiadványok elkészítése is.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink