hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Zárul a négyéves Nemzeti Bionika Program

Szerdán zárul a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE), a Semmelweis Egyetem és a Bionikai Innovációs Központ Nonprofit Kft. együttműködésében megvalósított, négyéves Nemzeti Bionika Program, amely tizenkilenc egyedi projektet foglal magában.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával megvalósult Nemzeti Bionika Program elsődleges célja a bionikai kutatások hazai támogatása, a szakterület hálózatosodásának elindítása és a létrejövő eredmények ipari hasznosításának biztosítása, közölte a program projektmenedzsmentje. A közleményben emlékeztetnek arra, hogy a bionika két csúcstechnológia találkozása: az elektronika-számítástechnika (információs) technológiái és a biotechnológiák szinergiája. Ennek eredményeként a kórházakban új orvosi technológiai eszközök terjednek majd el, új eszközök jelennek meg az élelmiszerminősítés és -biztonság, a környezetvédelem, valamint a védelem- és biztonságipar területein.

A bionika a modern orvoslás új technikáit alakítja ki, melyekben meghatározók a gyenge elektromágneses kölcsönhatások az élő anyag és a mesterséges eszköz között. Így olyan gépek építhetők, amelyek az élő anyag mozgásait kísérő fizikai és kémiai jelenségeket már sejt- és sejten belüli molekuláris szinten is érzékelik és megjelenítik, illetve az élő anyaggal kölcsönhatásba lépő, programozott hullámokat gerjesztenek, vagy apró gépek építhetők be az élő szervezetbe.

A 2017 júliusában indult, 19 egyedi projektet magában foglaló, 1,9 milliárd forint összköltségű Nemzeti Bionika Program kutatási projektjeinek keretében részben a későbbi fejlesztéseket megalapozó kutatások zajlottak, részben a mindennapi életben is hasznosítható eredmények születtek. A program keretében 8 újfajta eljárást dolgoztak ki, 5 speciális adatbázis jött létre, 5 szabadalom és csaknem 50 publikáció és/vagy konferenciamegjelenés született. A projektek eredményeként 8 új eszköz prototípusa és 10 prototípushoz közeli állapotban lévő termék keletkezett, amelyekkel 6 piaci együttműködés jött létre, valamint 3 projekt eredményének piacra vitele már el is indult.

Németh János (Semmelweis Egyetem) kutatócsoportja például a mikroperimetria hazai klinikai integrációján és az ezen alapuló diagnosztika és látástréning szolgáltatásként történő bevezetésén dolgozik. A mikroperiméter jelentősége, hogy lehetővé teszi a látóhártya funkcionális állapotának pontos felmérését, segíti a makula betegségeinek kimutatását és kezelését, méri a retina érzékenységi küszöbértékét.

A PPKE-n az Erőss Loránd és Pongrácz Anita vezette kutatócsoport az agyfelszín terápiás céllal történő, mérsékelt, lokális hűtését lehetővé tevő eszköz prototípusát tervezte meg. Az agyfelszín lokális hűtésével számos idegrendszeri betegség kezelhető, többek között az epilepsziás rohamok is megszüntethetők, csökkenthetők. A projekt során elkészült egy, a koponyacsont alá beültethető, az agy elektromos aktivitását és hőmérsékletét több pontban is mérni tudó, krónikus agyfelszíni hűtésre alkalmas orvostechnikai eszköz prototípusa.

Az örökletes rákbetegségek kiszűrésére alkalmas, korszerű és költséghatékony genetikai vizsgálatokat és adatbázist hozott létre a Patócs Attila vezette kutatócsoport a Semmelweis Egyetemen. A projekt keretében megalkotott méréstechnika és adatbázis a klinikai gyakorlatba ültetve segítheti az öröklött emlő- és petefészekrák vagy az endokrin tumorszindrómákra való hajlam kiszűrését.

A sportolók teljesítménynövelését segítő, data science alapú mérőrendszer létrehozását tűzte ki célul a PPKE-n Grand László kutatócsoportja. Megalkották a mozgást és az izomerőt mérő ruhába integrálható szenzorháló prototípusát és a mért adatok feldolgozásához és megjelenítéséhez alkalmas applikáció prototípusát is. A kifejlesztett rendszer nemcsak a teljesítmény mérésére és növelésére alkalmas, hanem felhasználható lehet mozgásszervi rehabilitációs céllal is.

A Vásárhelyi Barna (Semmelweis Egyetem) által vezetett biomarker-projekt célja szisztémás és szöveti molekuláris biomarkerek korszerű vizsgálati lehetőségeinek megteremtése, köztük új, a betegségek jobb megértését és a gyógyítást elősegítő összefüggések feltárása. Nagy áteresztő-képességű diagnosztikai eljárást fejlesztettek a szteroid hormonok, több mint 50 gyógyszer, valamint a D-vitamin metabolitok vérben történő vizsgálatához. Adaptáltak emellett egy metabolomikai vizsgálati eljárást, amelynek segítségével vérben és székletmintákban több mint 600 vegyület mutatható ki.

Mozgássérült emberek számára kommunikációs, interakciós lehetőség (billentyűzet, egér kiváltása) fejlesztését tűzte ki célul a PPKE munkatársa, Márton Gergely. Munkacsoportjával a szemfókuszt követő és az arcmimikai gesztusokat érzékelő szemüveget fejlesztett, melynek segítségével a mozgássérültek kezük használata nélkül is képesek különböző eszközök kezelésére. A hardveres és szoftveres elemekből álló prototípus alkalmas a diszlexia korai diagnosztizálására is.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink