hirdetés
2020. május. 29., péntek - Magdolna.
hirdetés

Matolcsy és Palkovics a Nyári Egyetemen

Mivel foglalkozzon az egészségipar?

Matolcsy György jegybankelnök tartotta a Semmelweis Nyári Egyetem második napjának felvezető előadását. Palkovics László az egészségipar stratégiai kérdéseiről beszélt.

hirdetés

Nem képzelhető el versenyképességi fordulat egészséges társadalom nélkül, versenyképességi fordulat nélkül pedig nem érhető el az a cél, hogy Magyarország az Európai Unió legjobb öt állama közé kerüljön – jelentette ki dr. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Semmelweis Nyári Egyetem második napjának nyitóelőadásán. Kitért arra, hogy az MNB 330 pontos versenyképességi programjából 46 az egészségügyet érinti; ez az egyik legfontosabb terület. Az egészségügyi állapotra versenyképességi tényezőként tekintünk – tette hozzá. Matolcsy György pontokba szedve felsorolta, hogy milyen kihívásokat lát a területen és milyen javaslatai vannak az MNB-nek a versenyképes egészségügy érdekében. Ezek a javaslatok érintik a prevenciót, a korai felismerést, a családbarát egészségügyet, a jóléti alapokon keresztüli magánfinanszírozást, az állami finanszírozás felülvizsgálatát, továbbá a megtartó és ösztönző bérezés, valamint a szakmai és pénzügyi ellenőrzés területét. Mint felvázolta, az egészségügy 5+1 területen válhat a gazdaság motorjává, ezek a következők: a demográfiai trendek megfordítása, a munkaerő mennyiségének növelése, minőségének javítása, az egészségipar és egészségturizmus erősítése, a szürkegazdaság méretének csökkentése, valamint egy fenntartható gazdasági modell kialakítása. A fenntartható gazdasági felzárkózás egyik legfontosabb motorja lehet az egészségügy – mondta.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Matolcsy egyebek mellett hangsúlyozta, hogy a betegségközpontúságról az egészségtudatos életmódra, a prevencióra kell helyezni a hangsúlyt. Az életmódváltásban jelentős szerepe van az egészségügyi rendszernek, ebből a szempontból pedig fontos, hogy a magyar társadalom a felmérések szerint bízik az orvosokban – mutatott rá.

Az innováció és egészségipar kerekasztal-beszélgetésen dr. Merkely Béla rektor vendége volt dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. operatív elnöke. Palkovics László a magyar egészségipar stratégiai kérdéseiről szólt röviden, mint mondta, a cél az, hogy legyen ezen az egyre bővülő területen a növekedés két százalékkal az uniós átlag felett. Kilenc területet azonosítottak az egészségiparban, amivel célszerű Magyarországon foglalkozni; ezek a gyógyszeripar, a biotechnológia, az orvosi eszközök gyártása, a gyógynövényipar, a klinikai vizsgálatok, az egészségturizmus, e-health, genomika, bionika. Fontosnak tartja egyebek mellett a koordináció intézményesítését, az adatalapú működést, a digitalizációt, a kis- és közepes vállalatok erősítését. Magyarországon nem erős a start-up ökoszisztéma, aminek az áll a hátterében, hogy félünk a cégműködtetés rizikóitól, a kudarctól – vélekedett. A kudarctól való félelem nem jó dolog, hiszen a negatív tapasztalatok pozitívba fordíthatók, ha nem működik az első cég, működik a második – osztotta meg a külföldi minták alapján látott tapasztalatait.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink