hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Védőoltás macskaallergének ellen?

Kutatók egy csoportja bejelentette, hogy kifejlesztettek egy védőoltást a macskaallergének ellen, írja a hvg.hu.

Az oltást nem az embereknek kell beadni, hanem a macskáknak, és a Fel d1 proteint célozza meg, amely a legerősebb a macskák által termelt öt allergén anyag közül. Ez az anyag a macskák nyál- és faggyúmirigyeiben termelődik, és a tudósok még mindig nem biztosak abban, hogy mi a szerepe. Mindenesetre a nyugati népesség körülbelül 10 százaléka allergiás rá.

A kutatók a HypoPet céggel együtt dolgoztak és sikeresen tesztelték az oltást 54 különböző macskával négy különböző vizsgálatban, és a The Journal of Allergy and Clinical Immunologyban publikált jelentés szerint az oltás hatékonyan csökkentette a Fel d 1 mennyiségét a kezelt macskákban. A kezelést a macskák jól tolerálták.

A tudóscsapat az uborka mozaikvírust kombinálta a Fel d1 molekulával, amely immunválaszt provokált a macskáktól. Az oltás után a macskák immunrendszere automatikusan elpusztította a Fel d1 molekulákat, és a tesztelt macskák kevésbé váltottak ki allergiás reakciókat az arra érzékeny embereknél, mint az átlagos macskák, írja az IFL Science alapján a lap.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink