hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Van, akinek nincs ujjlenyomata

Ismert, hogy az ujjlenyomatot azonosításra használják, hiszen nincs két ember, akiké egyforma lenne. Vannak azonban olyan személyek – nagyon kevesen –, akiknek ún. adermatoglífiájuk van, ami azt jelenti, hogy azok a barázdák, amik normálisan jelen vannak a tenyér és a talp felszínén, náluk hiányoznak – azaz nincs semmiféle ujjlenyomatuk sem.

Most dr. Eli Sprecher, az izraeli Tel Aviv-i Egyetem genetikusa és dermatológusa munkatársaival kimutatta azt a génmutációt, amely felelős ezért a rendellenességért. Az eredmények az American Journal of Human Genetics-ben jelennek meg rövidesen.

A munkacsoport egy olyan svájci családot tanulmányozott, amelyben a személyek felének születésüktől fogva adermatoglífiája volt. Az ilyen emberekben kisebb a tenyéri és a talpi verejtékmirigyek száma is. Kiderült, hogy a család érintett tagjai mindegyikében mutáció folytán rendellenes volt a Smarcad1 nevű gén. Pontosabban, a génnek abban a verziójában volt a mutáció, amely csak a bőrben expresszálódik.

Van, akinek nincs ujjlenyomata

A génnek van egy másik, hosszabb verziója is, amely a test többi részében expresszálódik – ez az adermoglífiás családtagokban is normális volt. A svájci családra egyébként úgy találtak rá a kutatók, hogy a család egyik tagjánál az ujjlenyomat hiánya problémát okozott, amikor megpróbált az Egyesült Államokba látogatni.

Két évvel ezelőtt egy idős szingapúri rákbeteg hasonlóan járt: szintén nem tudott ujjlenyomattal szolgálni az amerikai hatóságoknak, ám az ő esetében nem genetikai rendellenesség okozta annak hiányát. A rosszindulatú daganatok kezelésében használatos capecitabin egyik mellékhatása következtében nyomtalanul eltűnhetnek a kéz bőréről az egyedi azonosításra alkalmas ujjlenyomat barázdái.

Dr. Sprecher elmondta, hogy mindeddig senkinek sem volt fogalma arról, hogy milyen fehérje felelős az ujjlenyomatért; most először sikerült azonosítani egy olyan struktúrát, amely döntően fontos szerepet játszik az ujjlenyomatok kialakulásában.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

G.K.
a szerző cikkei

(forrás: The New York Times, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink