hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Az ujjlenyomat új szerepe

A londoni 5. Nemzetközi Igazságügyi Konferencián jelentették be, hogy kész az a technológia, amivel ujjlenyomatból kimutatható, fogyasztott-e az illető drogokat.

Az idei konferencia általában is az új technológiák bűnüldözésben játszott szerepével foglalkozott. Mint arról a New Scientist beszámol, az Intelligent Fingerprinting nevű cég (a University of East Anglia spin-off cége) terméke, amelyet Paul Yates és munkatársai fejlesztettek ki, képes többek között a nikotin, a kokain, a metadon és a kannabisz, illetve bomlástermékeik kimutatására egyetlen ujjlenyomatból.

Az eszköz antitestekkel fedett arany nanorészecskéket használ, az antitestek kötődését a hozzájuk kapcsolt fluoreszkáló festék segít kimutatni. Paul Yates nyilatkozata szerint az új technológia kifejlesztése előtt nehéz volt bebizonyítani például azt is, ha valaki drog befolyása alatt vezetett, mivel a korábbi tesztek invazívek, könnyen kontaminálódnak vagy nem elég érzékenyek. Az új eljárással a metabolitok nanogramnyi mennyisége is kimutatható, mindössze néhány perc alatt.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink