hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Tudomány

Rákbetegek elveszett ujjlenyomatai

A rosszindulatú daganatok kezelésében használatos capecitabin egyik mellékhatása következtében nyomtalanul eltűnhetnek a kéz bőréről az egyedi azonosításra alkalmas ujjlenyomat barázdái.

Igen kellemetlen élménnyel kezdődött egy szingapúri rákbeteg amerikai utazása, az Egyesült Államok néhány éve bevezetett idegenrendészeti szabályai ugyanis megkövetelik minden beutazó ujjlenyomatának rögzítését – ezzel pedig az idős férfi nem tudott szolgálni. A helyzet tisztázódásáig négy órán át feltartóztatták a rokoni látogatásra érkező utast, és csak akkor folytathatta útját, amikor megbizonyosodtak afelől, hogy jelenléte semmilyen veszéllyel nem fenyegeti az országot.

A férfi orvosa az Annals of Oncology május 27-i számában elmondta, hogy a beteg áttétes fej-nyaki rosszindulatú daganata miatt többek között capecitabin-kezelésben is részesül a tumor kiújulásának megelőzésére. A fej-nyaki daganatokon kívül az emlő-, gyomor- és vastagbél-végbélrák kezelésében is széles körben alkalmazott antimetabolit jól ismert mellékhatása a kéz-láb szindróma, mely a tenyér és talp bőrének idült gyulladását idézi elő. A hámlással, vérzéssel, hólyagképződéssel és kifekélyesedéssel járó ismétlődő epizódok nyomán végül olyan mértékben károsodhat a bőr, hogy nyomtalanul eltűnnek az ujjbegyek jellegzetes – és egyedi azonosításra is alkalmas – barázdái.

A helyzetet nehezíti, hogy nem lehet előre megmondani, kik azok, akik különösen fogékonyak e mellékhatásra, és nem jósolható meg az sem, mennyi idő szükséges az ujjlenyomat végleges eltűnéséhez. A szakemberek ezért azt javasolják a capecitabin-kezelésben részesülő rákbetegeknek, hogy csak olyan orvosi igazolás birtokában keljenek útra az Egyesült Államokba, ami feltünteti a gyógyszeres kezelést, és kellő információt nyújt az ujjlenyomatot érintő mellékhatásról is, így elkerülhető mindaz a kellemetlenség, amivel a szingapúri betegnek szembe kellett néznie 2008 decemberében.

Dr. Simonfalvi Ildikó

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink