hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Új biomarker segíthet a prosztatarák áttétképződésének előrejelzésében

Amerikai kutatók olyan biomarkert fedeztek fel, melynek segítségével előre jelezhető, mely betegeknél fokozott a prosztatarák áttétképződésének kockázata.

A Yale School of Medicine (New Haven, Connecticut, USA) kutatócsoportja a The American Journal of Pathology folyóiratban megjelent cikkében arról számol be, hogy egy szintafilin nevű új biomarker hatásosnak bizonyulhat a prosztatarák áttétképződésének predikciójában. A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: "Syntaphilin Is a Novel, Biphasic Biomarker of Aggressive Prostate Cancer and a Metastasis Predictor," American Journal of Pathology (2019).

Forrás: 123 rf.com
Forrás: 123 rf.com

A prosztatarákban szenvedő férfiak 90%-ánál a daganat lokalizált marad, így a kezelés hatására csaknem 100%-os valószínűséggel elérhető az 5 éves túlélés. A betegek fennmaradó 10%-ának esetében viszont a daganat agresszíven viselkedik, lokálisan invazív és metasztatikus formában jelentkezik, ami súlyosbítja a betegséget, jelentősen növeli az elhalálozás kockázatát, és limitálja a kezelési lehetőségeket is.

Korábban nem állt rendelkezésre olyan szövettani marker, amely segíthetett volna a két típus elkülönítésében. A Yale kutatócsoportja azonban olyan biomarkerre bukkant, melynek segítségével nagy biztonsággal állapítható meg, hogy a betegek közül ki tartozik ebbe a csoportba, azaz ki szorul fokozott felügyeletre, valamint kinél kellene a postatectomiát követően szisztémás kezelést alkalmazni. A kutatók szerint a szintafilin (SNPH) nevű mitokondriális fehérje eloszlása prediktív jellegű: azoknál a betegeknél, akiknél a betegség lokalizált marad, az SNPH elsősorban a tumor belső magjában koncentrálódik, míg az áttétet képző prosztatarák esetében a tumor invazív, szélső régióiban expresszálódik nagyobb mennyiségben.

Feltételezésük igazolására a kutatók 89 olyan beteg szövettani vizsgálatát végezték el, akiknél adenokarcinóma miatt a prosztatát eltávolították. Eredményeik szerint az invazív, áttétet képző tumorok 96%-ára volt jellemző a külső régiókban észlelhető fokozott expresszió, és az áttétekben is jelentős mennyiségben találtak SNPH-t.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink