hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Tényleg időjárásfüggő az ízületi fájdalom?

A Telex szerint a legreálisabb képet azok a kutatások adják, amelyek szerint nem igazán lehet megállapítani, van-e egyértelmű kapcsolat.

A témával ugyanis rengeteget foglalkoztak már korábban, de mivel nagyon nehéz valaminek a nemlétezését bizonyítani (jelen esetben azt, hogy nincs kapcsolat az időjárás és az ízületi fájdalmak között), egyértelmű választ nem lehet adni a kérdésre.

Egy 2020-as marokkói kutatás például erre az eredményre jutott, azzal a konklúzióval, hogy az évszakok váltakozása és a tünetek között talált összefüggést, ezért nem lehet egyértelműen állítani, hogy nincs ilyen, de egy nagy európai kutatás 2015-ből, illetve egy 2011-es norvég tanulmány is emellett foglalt állást. Egy 2004-es holland metaanalízis azt találta, hogy a sok témába vágó kutatás annyiban különbözik egymástól a használt módszerekben, hogy lehetetlen egyértelmű következtetést levonni belőlük – ha mégis sikerülne, valószínűleg a hőmérséklet és a páratartalom lenne egyedül, ami a krónikus ízületi gyulladás tüneteit befolyásolja.

Persze az is lehet, hogy az emberek sokkal inkább emlékeznek arra, amikor valami egyezik az előzetes elképzeléseikkel (ha rossz az időjárás, jobban fájnak az ízületeim), mint arra, amikor valami nem (a jó időben is gyakran fájnak az ízületeim), nagy az esély arra, hogy rendszerint egyszerű egybeesésekről van szó. Aztán az is előfordulhat, hogy az időjárás bármilyen változása van hatással az ízületekre, vagy az, hogy a csökkenő légnyomás miatt a szövetek megduzzadhatnak, ami nyomhatja az ízületeket, így extra fájdalmat okozva. Jól látszik, hogy a kérdés annyira soktényezős, hogy gyakorlatilag lehetetlen egyértelmű választ adni rá, ahogyan a tudományos kutatásoknak sem sikerült eddig – írja a Telex.

(forrás: Telex)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink