hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Társbetegségek sclerosis multiplexben

Az SM-es betegeknél gyakran találnak már a diagnózis felállításakor más, társult egészségügyi problémákat is, az otszonline.hu cikkéből kiderül, melyek a leggyakoribbak.

Dr. Ruth Ann Marrie és munkatársai a Neurology-ban közölt populáció alapú vizsgálatuk során arra keresték a választ, hogy milyen szerepe van az életmód tényezőinek a sclerosis multiplex (SM) betegségben – írja az otszonline.hu a MedPage Today cikke alapján.

A kutatás Kanadában zajlott, Quebecben, Nova Scotiában, Manitobában és British Columbiában. E tartományok egészségügyi adatai azt mutatták, hogy az SM diagnózisakor a betegekben a hiperlipidémiát kivéve minden vizsgált társbetegség valószínűsége nagyobb volt, mint a nem SM-es személyekben. Az SM betegekben a leggyakoribb társbetegségek a fibromialgia és a depresszió voltak.

„Mindkét nemben igen kifejezett volt a pszichiátriai társbetegség már az SM diagnózisakor” – írták a szerzők. „Ismert, hogy a már kialakult SM-ben gyakori a depresszió és a szorongás, de a mi eredményeink és más, korábbi vizsgálatok azt jelzik, hogy már az SM diagnózisának felállításakor is igen gyakori ezek előfordulása, különösen a 20–44 évesekben.”

A kutatók 23 382 SM beteg és 116 638 kontroll adatait elemezték – a kontroll személyek életkora, neme és lakóhelye megegyezett a betegekével.

A következő betegségek kockázata volt nagyobb az SM betegekben (relatív kockázat, minden szignifikanciaszint p<0,0001): fibromialgia: 2,87; epilepszia: 2,18; depresszió: 2,04; bipoláris betegség: 1,86; gyulladásos bélbetegség: 1,68; szorongás:1,61; szkizofrénia: 1,32; iszkémiás szívbetegség: 1,30; magas vérnyomás: 1,17; diabétesz: 1,17.

Ha a fenti társbetegségek előfordulását külön-külön vizsgálták a nőkben és férfiakban, azt tapasztalták, hogy az egyes kórképek relatív kockázata igen eltérő a két nemben: az SM-es nőkben például 16%-kal, míg az SM-es férfiakban 48%-kal volt nagyobb a magas vérnyomás incidenciája, mint a nem SM-esek kontroll személyekben. Több más társbetegségnél is hasonló eredményeket találtak.


(forrás: otszonline.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink