Rendszeres teafogyasztással a kognitív hanyatlás ellen
Szingapúri kutatók szerint a rendszeres teafogyasztás hozzájárul a kognitív funkciók megőrzéséhez, védelmet nyújt a szellemi hanyatlás ellen.
A National University of Singapore kutatócsoportja az Aging folyóiratban publikált cikkében számolt be arról, hogy rendszeres teafogyasztók agyterületeiről készített felvételek egyértelműen alátámasztják a tea neuroprotektív hatását.
Számos korábbi vizsgálat kimutatta már a tea emberi egészségre gyakorolt jótékony hatását, kezdve a hangulatjavítástól a szív-érrendszer betegségek prevenciójáig. A mostani vizsgálatban a szingapúri kutatók 36 rendszeres teafogyasztó, 60 év feletti ember agyáról készült MRI-felvételeket hasonlítottak össze olyan emberek agyáról készült MRI felvételekkel, akik nem fogyasztottak rendszeresen teát. A vizsgálati csoport egyik felvételi követelménye a legalább hetente négy alkalommal, 25 éven keresztül folytatott teafogyasztás volt, de az alanyokat neuropszichológiai teszteknek is alávetették, illetve életmódjukról is kikérdezték őket.
Az alanyok kognitív teljesítményének és MRI felvételeinek elemzését követően a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a teafogyasztó személyek agyi régiói közötti összeköttetés jóval fejlettebb, hatékonyabb a kontroll populáció esetében tapasztaltnál. A kutatók azt az analógiát hozták fel, hogy ha az egyes agyi régiókat desztinációkként képzeljük el, a neurális összeköttetéseket pedig utakként, akkor a teafogyasztók agyában az úthálózat sokkal jobban szervezett, így a járművek és utasok mozgása is jóval gyorsabb, és kevesebb energiát emészt fel - ez azt eredményezi, hogy az információk feldolgozása sokkal gyorsabban és hatékonyabban zajlik. A kognitív képességek és az agyi összeköttetések szervezettsége között igen szoros a kapcsolat, ám további kutatásokra van szükség annak pontos tisztázásához, hogy a teában található bioaktív hatóanyagok hogyan fejtik ki protektív hatásukat a szellemi hanyatlással szemben.