hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Rendszeres teafogyasztással a kognitív hanyatlás ellen

Szingapúri kutatók szerint a rendszeres teafogyasztás hozzájárul a kognitív funkciók megőrzéséhez, védelmet nyújt a szellemi hanyatlás ellen.

A National University of Singapore kutatócsoportja az Aging folyóiratban publikált cikkében számolt be arról, hogy rendszeres teafogyasztók agyterületeiről készített felvételek egyértelműen alátámasztják a tea neuroprotektív hatását.

Számos korábbi vizsgálat kimutatta már a tea emberi egészségre gyakorolt jótékony hatását, kezdve a hangulatjavítástól a szív-érrendszer betegségek prevenciójáig. A mostani vizsgálatban a szingapúri kutatók 36 rendszeres teafogyasztó, 60 év feletti ember agyáról készült MRI-felvételeket hasonlítottak össze olyan emberek agyáról készült MRI felvételekkel, akik nem fogyasztottak rendszeresen teát. A vizsgálati csoport egyik felvételi követelménye a legalább hetente négy alkalommal, 25 éven keresztül folytatott teafogyasztás volt, de az alanyokat neuropszichológiai teszteknek is alávetették, illetve életmódjukról is kikérdezték őket.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Az alanyok kognitív teljesítményének és MRI felvételeinek elemzését követően a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a teafogyasztó személyek agyi régiói közötti összeköttetés jóval fejlettebb, hatékonyabb a kontroll populáció esetében tapasztaltnál. A kutatók azt az analógiát hozták fel, hogy ha az egyes agyi régiókat desztinációkként képzeljük el, a neurális összeköttetéseket pedig utakként, akkor a teafogyasztók agyában az úthálózat sokkal jobban szervezett, így a járművek és utasok mozgása is jóval gyorsabb, és kevesebb energiát emészt fel - ez azt eredményezi, hogy az információk feldolgozása sokkal gyorsabban és hatékonyabban zajlik. A kognitív képességek és az agyi összeköttetések szervezettsége között igen szoros a kapcsolat, ám további kutatásokra van szükség annak pontos tisztázásához, hogy a teában található bioaktív hatóanyagok hogyan fejtik ki protektív hatásukat a szellemi hanyatlással szemben.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink