hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Rákkeltő, ha valaki forrón szereti

A nyelőcső laphámsejtes rákja akár kétszer gyakrabban alakul ki azoknál, akik rendszeresen forrón isszák teájukat.

Egy Iránban végzett prospektív megfigyeléses vizsgálat eredményei szerint gyakrabban diagnosztizálható a nyelőcső laphámsejtes karcinómája azoknál, akik igen forrón fogyasztják a teájukat.

Régóta feltételezett a magas hőmérsékletű italok jelentette veszély

A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a 65 °C fölötti hőmérsékletű italok fogyasztása kockázatokat hordoz. Ezeket a forró italokat a szakmai szervezet a 2A kategóriába sorolta, utalva azok „potenciális rákkeltő” tulajdonságára. A Német Rákkutató Központ internetes oldalán is megtalálható egy figyelmeztetés, ami a nyelőcsőrák és a forró italok fogyasztása közötti lehetséges kapcsolatra irányítja a figyelmet.

Iráni vizsgálat: számít-e, hogy forrón vagy melegen isszák a teát?

Forrás: 123 rf.com
Forrás: 123 rf.com

A korábbi feltételezéseket megerősítendő nemrégiben jelentek meg egy epidemiológiai vizsgálat eredményei. Az Észak-Iránban (Golesztán tartományban) végzett vizsgálat kiindulópontjául az (is) szolgált, hogy az említett iráni tartományban különösen magas a nyelőcsőrák előfordulásának a gyakorisága. A férfiaknál 109/100 000 fő/év, a nőknél 174/100 000 fő/év a nyelőcsőrák incidenciája, miközben a Kaszpi-tenger túloldalán található iráni Gilan tartományban mindössze 15/100 000 fő/év-re tehető.

Golesztán és Gilán tartományokban az éghajlat és a lakosság etnikai hovatartozása hasonló, ugyanakkor a szokások különböznek egymástól. Míg Golesztánban forrón fogyasztják a teát, addig Gilánban „csak” melegen.

A 2004 és 2008 közötti vizsgálatban (n=50045; 40 és 75 év közöttiek) hőmérős méréssel kontrollálták azt, hogy ki mekkora hőmérsékletű teát fogyaszt, továbbá feljegyezték azt is, hogy a teát egyszerre vagy apránként, kortyolgatva fogyasztják-e el. 2017-ben összegezték azt, hogy az elmúlt években mennyi nyelőcsőrákos esetet diagnosztizáltak.

60 °C fölött 41 százalékkal gyakoribb a nyelőcsőrák

Az esetleges befolyásoló rizikófaktorok (pl. dohányzás, alkoholfogyasztás) kiszűrését követően statisztikailag szignifikáns összefüggés adódott a teafogyasztásra jellemző hőmérséklet és a nyelőcsőrák gyakorisága között (HR 1,41; 1,10-1,81; 95 % CI). Ez azt jelenti, hogy a 60 °C-nál magasabb hőmérsékletű tea 41 százalékkal növeli a nyelőcsőrák kockázatát.

Akik rendszeresen isszák forrón a teát, azoknál a kockázat akár kétszeresére is nőhet.

A magas hőmérséklet kóroki szerepe

A magas hőmérséklet kóroki szerepét támasztja alá az a megfigyelés is, miszerint a nyelőcsőrákos esetek jelentős részében az elfajulások a nyelőcső felső szakaszán jelentkeznek, azaz abban a régióban, ahol a nyálkahártya a hőhatásnak a leginkább kitett.

Mindez visszavezethető lehet egyrészt a DNS magas hőmérséklet kiváltotta termális károsodására, másrészt pedig arra, hogy a magas hőmérséklet számos egyéb karcinogén anyag (pl. a dohányfüstből származó policiklusos aromás szénhidrogének) karcinogenitását képes fokozni.

 

Forrás:

Int. J. Cancer

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink