hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Összefügg a homofóbia és az alacsony intelligenciaszint

Egy új tanulmány szerint az alacsony kognitív készségek nagyobb valószínűséggel párosulnak homofóbiával, írja a 24.hu.

A Queenslandi Egyetem munkatársa, Francisco Perales az intelligenciaszint és az azonos nemű párokhoz való hozzáállás közti kapcsolatokat elemezte – írja az IFLScience. A kutató ehhez korábbi tanulmányok adatait használta fel. A szakértő szerint az új kutatás az első, mellyel az Egyesült Államokon kívül is sikerült bizonyítani, hogy összefüggés van az alacsony intelligenciahányados és a homofóbia között.

A téma jelentőségének és időszerűségének ellenére kevés tanulmány foglalkozott eddig kifejezetten a kognitív készség és az LMBT-kérdésekkel kapcsolatos attitűdök közti kapcsolatokkal – nyilatkozta Perales.

Az új tanulmány az Intelligence folyóiratban jelent meg. Perales összesen 11 564 ausztráliai lakos adatait vizsgálta meg korábbi felmérések segítségével. A 2012 HILDA (Household, Income and Labour Dynamics in Australia) például az alanyok kognitív képességeit is elemezte, a 2015 HILDA pedig a résztvevők homoszexualitáshoz való hozzáállását is mérte. Az analízis összességében azt mutatta, hogy minél kevésbé okos egy ember, annál nagyobb valószínűséggel lesz előítéletes az azonos nemű párokkal.

A kapcsolat különösen erős a verbális képességek vizsgálatakor. Az összefüggés akkor is fennállt, amikor kizárták az olyan befolyásoló tényezőket, mint amilyen az iskolai végzettség vagy a társadalmi-gazdasági helyzet, írja a lap.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink