hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Örökre megkeserítheti a koronavírus a túlélők életét

A Covid túlélői között nagyobb a szorongás, a depresszió és más mentális probléma kockázata a fertőzést követően egy évvel is, írja a Portfolio.

Még azoknál is, akik nem voltak elég rosszul ahhoz, hogy kórházba kerüljenek a Covid miatt, 68%-kal nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak alvászavart, 69%-kal nagyobb valószínűséggel szorongásos rendellenességet, és 77%-kal nagyobb valószínűséggel diagnosztizáltak depressziós rendellenességet, mint nem fertőzött társaiknál, írja a Bloomberg. A betegségek kialakulásának kockázata szignifikánsan magasabb volt a Covid miatt kórházba került betegeknél; és minden 1000 koronavírusos eset után több tucat további mentális egészségügyi állapotot jelent meg.

Az Egyesült Államok Veteránügyi Minisztériumának elektronikus egészségügyi adatbázisainak elemzésén alapuló megállapításokat szerdán tették közzé a BMJ folyóiratban. Ezek azt jelzik, hogy a neurológiai rendellenességek gyakorisága a világjárvány következtében felgyorsult, és szélesebb körű egészségügyi és társadalmi szövődményekkel jár, beleértve a droghasználat és az öngyilkosságok növekedését.

A Covid-vírus valójában olyan mértékű, hosszú távú következményeket képes produkálni, amilyeneket korábban soha nem tapasztaltunk – mondta Ziyad Al-Aly, a tanulmány társszerzője, a VA St. Louis Health Care System kutatási és fejlesztési részlegének vezetője, a Missouri Washington Egyetem klinikai epidemiológusa egy interjúban. A Covid valóban számtalan rendellenességet produkál, amelyek egy életen át az emberekkel maradnak, és hosszú távú következményekkel járnak a munkaerőpiacra való visszatérésük kapcsán is – mondta.

Al-Aly és munkatársai körülbelül egy éven keresztül követték az Egyesült Államok legnagyobb integrált egészségügyi rendszerének csaknem 154 000 felhasználóját, akik túlélték a SARS-CoV-2 fertőzést, hogy felmérjék, milyen valószínűséggel fordul elő új mentális rendellenesség. A csoportot 5,6 millió emberrel hasonlították össze, akik nem számoltak be arról, hogy ugyanebben az időszakban fertőződtek volna meg, valamint egy 5,9 millió embert számláló korábbi kontrollcsoporttól származó adatokkal, amelyek a járványt megelőzően érkeztek.

Bár mindannyian mentális szorongást szenvedtünk ebben a világjárványban, a Covid-19-ben szenvedőknek sokkal rosszabb volt a helyzete, akik közül sokan mentális egészségügyi problémákkal küzdenek a diagnózis után egy évvel - mondta Al-Aly. Szorongást, depressziót, alvási problémákat, neurokognitív hanyatlást, opioid-használati zavarokat látunk, tette hozzá, írja a Portfolio.

(forrás: Portfolio)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink