hirdetés
2023. február. 06., hétfő - Dorottya, Dóra.
hirdetés

Metabolikus májbetegség kockázata long-COVID-ban

A posztakut COVID-szindróma, a SARS-CoV-2 fertőzést követő folyamatos gyulladásos állapot, növeli a metabolikus eredetű zsírmájbetegség kockázatát, írja az OTSZ Online.

A metabolikus eredetű zsírmájbetegséget (MAFLD), más néven nem-alkoholos zsírmájbetegséget (NAFLD) az általános egészségi állapot mutatójának tekintik, és megléte összefüggést mutat a szív- és érrendszeri szövődmények és a halálozás kockázatának növekedésével. Valószínűleg multifaktoriális eredetű sokszervi megbetegedés. A posztakut COVID-szindróma (PACS) különböző szervrendszereket érint, neurokognitív-, vegetatív-, gyomor-bélrendszeri-, légzőszervi-, mozgásszervi-, pszichológiai-, érzékszervi- és bőrtünetekkel. Becslések szerint a COVID-19-betegek 50–80%-a tapasztal egy vagy több tünetcsoportot 3 hónappal a kórház elhagyása után.

Az akut fázisban májproblémák is megjelennek, a betegek körülbelül felénél előfordulhat emelkedett májfunkciós értékek, a betegek egy részében a rendellenesség az akut fázis elmúltával is fennmarad. Néhány szakcikk arról számol be, hogy a SARS-CoV-2 fertőzés következtében az epevezeték hosszú távon sérül. A COVID-fertőzéshez esetlegesen társuló anyagcsere-rendellenességek pedig felerősíthetik vagy kiválthatják a máj elzsírosodását.

Az Open Forum Infectious Diseases-ben megjelentetett retrospektiv vizsgálat során a szerzők egy kanadai klinika által 2020 júliusa és 2021 áprilisa között COVID-19 miatt felvett 235 betegének adatait elemezték.

Tekintettel arra, hogy a MAFLD prevalenciája a vizsgált populációban több mint kétszerese az általános populációéban mérhetőnek, a szerzők szerint a MAFLD egy új PACS fenotípus lehet, amely hosszú távú metabolikus és kardiovaszkuláris szövődményekhez vezethet. Ennek lehetséges magyarázata a COVID-19 kórházi kezelés alatti sovány testtömeg (lean body mass) csökkenése, majd az azt követő májzsír felhalmozódás a felépülés során.

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

A légzés automatikus működés, egyesek szerint mégis érdemes nagyobb tudatossággal végezni ezt is.