hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Megfertőzte a nyugati multikat a keleti spiritualitás

Az USA nagyvállalatainak 25 százaléka kínálja a meditációt a munkahelyi stresszt csökkentő kezdeményezések részeként. A meditációt gyakorlók kevésbé szívják mellre a vitákat, béketűrőbbek, indulataikat jobban kezelik, és hatékonyabbak a konfliktusok megoldásában – írja az [origo].

A Häagen-Dazs jégkrémet és a Cheerios gabonapelyhet gyártó General Mills minneapolisi központjában merőben más vállalati kultúra uralkodik, mint a legtöbb amerikai multinál. A háromezer alkalmazottat foglalkoztató központ minden épületében van meditációs terem, ahol hét elején közép- és felsővezetők, projektmenedzserek együtt meditálnak, de két meeting között is bárki betérhet, hogy rendezze gondolatait, és akár csak néhány perc erejéig befelé figyeljen. A tárgyalók pedig késő délutánra jógatermekké alakulnak át, és akinek kedve van, csatlakozhat a közös gyakorlásokhoz.

Nem múló hóbortról, egy a HR által megálmodott kísérleti projektről van szó: a cég dolgozói hét éve meditálhatnak, jógázhatnak a munkahelyükön. A program elindítója és vezetője, Janice Marturano egy, a munka szempontjából különösen stresszes időszakban – amit tovább nehezített, hogy másfél éven belül akkor halt meg mindkét szülője – találkozott először a meditációval egy néhány napos elvonuláson. Az az egy hét megváltoztatta az életét, és onnantól kezdve otthon is naponta meditált. Összeszedettebb lett a munkájában, érzelmileg pedig sokkal rugalmasabb – írja az [origo].

Nem a General Mills az egyetlen nagyvállalat, ahova beszivárogtak a buddhista, hindu, szikh és más keleti tanokon alapuló meditációs technikák, mozgásformák, amelyeken keresztül mind a dolgozók egyéni, mind a vállalat, mint csoport tudatossága növekedhet, írja a Financial Times.

A munkahelyi meditáció egyik legismertebb szószólója William George, a Goldman Sachs befektetési bank egyik elnöke. Az 1974 óta meditáló üzletember a tekintélyes Harvard Business Review folyóiratban rendszeresen publikál a témában. "A meditáció legfőbb üzleti haszna, hogy ha száz százalékig jelen vagy a munkádban, sokkal hatékonyabb vezető vagy, jobb döntéseket hozol, és jobb a kapcsolatod a beosztottjaiddal", nyilatkozta.

A meditáció nem vallásgyakorlás, nem New Age humbug, élettani hatásai tudományosan is alátámasztottak. Hatására a vérben csökken a kortizol stresszhormon szintje, és ennek köszönhetően megnyugszik az elme, nő az érzelmi stabilitás, és az illető jobban tud összpontosítani. Az üzletben pedig az összpontosítás hatékonyságnövekedést eredményezhet.

A Harvard Orvosi Egyetem kutatása azt is igazolta, hogy a rendszeresen meditálóknál az agy koncentrációval és az érzelmek integrációjával kapcsolatos területein megváltozik a szürkeállomány sűrűsége.

A teljes cikk

Szekér Szimonetta
a szerző cikkei

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink