hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Kockázatos szakmák: fodrász, fotós, manikűrös...

A munkájuk közben szerves oldószereknek kitett állapotos nőknél némileg magasabb a kockázata annak, hogy gyerekük szívhibával születik – állapították meg amerikai kutatók az Occupational and Environmental Medicine című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban. Ugyanezen számban egy másik tanulmány eredménye arra utal, hogy az apa foglalkozásának is hatása van az újszülött egészségére.

A nőknél azoknak a szerves oldószereknek a hatását vizsgálták, amelyeket a fodrászok, manikűrösök és e szerek gyártói használnak. A követéses tanulmányba 5 ezer nőt vontak be, akiket kikérdeztek munkájukról is, a megszülettek gyerekeknél pedig nézték az esetleges veleszületett rendellenességeket. Kiderült, hogy az oldószerekkel kapcsolatba került nők gyerekeinél kétszer nagyobb volt a veleszületett szívhibák kockázata azokhoz képest, akik foglalkozásuk közben nem találkoztak ezekkel az anyagokkal.

Suzanne Gilboa kutatásvezető, az amerikai járványügyi hatóság (CDC) munkatársa szerint a fogantatás és a 12. terhességi hét közötti időszak hordoz lehetséges kockázatot. A szakértők ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a kockázat abszolút értéke így is nagyon alacsony.

Az említett másik tanulmányba 5 ezer apát vontak be az Észak-Karolinai Egyetem kutatói, akik szerény összefüggést fedeztek fel a férfiak foglalkozása és gyerekeik esetleges születési rendellenessége között. Az egyik ilyen megfigyelés volt, hogy a kertészek és a tájrendezők gyerekeinél némileg gyakoribbak voltak a gyomorproblémák, a fotósok és a képeket kidolgozók utódainál pedig háromszor nagyobb volt a veleszületett zöldhályog kockázata.

"Bár riasztóan hangzik ez az emelkedett kockázat, valójában a veleszületett glaukóma igen ritkán fordul elő, tízezer gyerekből egyet érint" – idézte Tania Desrosiers kutatásvezetőt a HealthDay című ismeretterjesztő portál.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink