hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Tudomány

A születendő gyermek egészségét már a fogantatás előtt védeni kell

Kritikus lehet a jövendő anya és magzata egészségére nézve a fogamzást megelőző időszak – mondja kísérletei alapján Kelle Moley, a Washington Egyetem orvoskutatója az EurekAlert hírportálnak. A leendő anya anyagcseréjében bekövetkező, alig észrevehető változásnak is hatása lehet hosszú távon.

A túlzott édességfogyasztást, ami magas vércukorszinthez vezethet, ajánlatos már a terhesség előtti időszakban elkerülni, mert terhességi cukorbetegséget idézhet elő. Ezáltal megnő a veszélye egyes születési rendellenességek kialakulásának a magzatnál.

A vitaminellátottság nem kevésbé fontos – meghatározza, hogy milyen egészségi állapotban van a leendő kismama. Kísérletekkel mutatta ki Kevin Sinclair, a Nottingham Egyetem orvoskutatója, hogy az anya fogamzás idején megfigyelhető tápláltsági szintje, B12- vitamin- és folsav-ellátottsága befolyásolja az utód inzulinrezisztenciáját, és a később, a negyvenes éveiben kialakuló magasvérnyomását. Vagyis a korai molekuláris változások sok év múlva okoznak tüneteket.

Az alacsony fehérjetartalmú táplálkozás a fogamzás előtt – amint kísérleti állatoknál kimutatták – szív- és érrendszeri betegségek, magasvérnyomás, és ideges, ingerlékeny magatartás kockázatát hordozza – mondja Dr. Tom Fleming a Southampton Egyetem orvosa. Az alacsony fehérjetartalmú táplálékon tartott állatok utódai nagyobbra nőttek, mintha pótolni akarnák az anyaméhben elszenvedett nélkülözést.

Az epigenetika elmélete szerint a génkészletben bármikor bekövetkezhetnek változások: a környezeti tényezők hatására a gének kifejeződésében mehet végre változás. Az egyik legkritikusabb időszak a korai életszakasz, amikor az epigenetikus memória formálódik. Ebben a peródusban kialakulhat betegségre való hajlam – magyarázza a Cincinnati Egyetem orvosa, Shuk-mei Ho. Kutatásai szerint ez az epigenetikus memóriatartalom észrevétlen – alvó állapotban – maradhat egészen addig, amíg valamilyen környezeti tényező felszínre nem hozza.

Független.hu

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink