2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Kitekintő

Növekszik a születési rendellenességek száma Pekingben

Majdnem megkétszereződött a születési rendellenességek száma Pekingben az elmúlt egy évtized során, jelentette be a kínai főváros egészségügyi minisztériuma.
Míg a tavalyi év során Pekingben tízezer csecsemő közül 170 jött a világra valamilyen születési rendellenességgel, addig 1997-ben ugyanez a szám csupán 90 volt. Ren Aiguo, a Peking Egyetem reproduktív egészségügyi intézetének vezetője szerint, a növekedés oka, hogy a városnak ma már sokkal jobbak a diagnosztikai technikái és így a korábbiakhoz képest jóval több esetet képesek regisztrálni.
 
A születési rendellenességek számának növekedéséhez továbbá az is hozzájárul, hogy egyre több idősebb nő vállal gyermeket, illetve, hogy az emberek étrendjében a zöldségeket egyre inkább kezdik kiszorítani a tartósított élelmiszerek. Kína vidéki területein pedig, ahol a fővároshoz képest jóval magasabb a születési rendellenességek száma, a probléma forrását a folsavban szegény táplálkozás jelenti, amely velőcsőzáródási rendellenességekhez vezetve, károsíthatja a csecsemő agyát és gerincét egyaránt.

További kockázati tényezőket jelentenek, az elhízás, az alkohol, a dohányzás, valamint a fertőzések. Kínában rendkívül magas a születési rendellenességek aránya, ami azt jelenti, hogy az országszerte született csecsemők 4–6 százalékát érinti a probléma. Évente 800 ezer – 1,2 millió újszülött jön világra valamilyen testi fogyatékossággal az egészségügyi minisztérium hivatalos weboldala szerint. (Az Egyesült Államok esetében 3 százalék az egészségügyi problémával világra jövő babák aránya.)

Ren Aiguo azt is elmondta, nincsenek bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy Pekingben a szennyezettség állna a növekedés hátterében.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint világszerte évente több mint 7,9 millió gyermek, vagyis az összes újszülött 6 százaléka jön világra valamilyen testi fogyatékossággal, a különböző genetikai vagy környezeti okok miatt. A leggyakoribb problémák közé tartoznak a veleszületett szívbetegségek, a velőcsőzáródás és a Down-szindróma.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink