hirdetés
2020. október. 29., csütörtök - Nárcisz.
hirdetés

 

Klímaváltozás: megjelent az ökoszorongás

A 24.hu szerint az ökoszorongás vagy klímaszorongás a pszichológusok előtt egyáltalán nem ismeretlen jelenség, már évek óta tapasztalható, hogy nő az ebben szenvedők aránya

A Yale Egyetem 2018-as kutatása szerint az emberek 70 százaléka aggódik, 29 százaléka nagyon aggódik, 51 százaléka pedig tehetetlennek érzi magát a klímaváltozással kapcsolatban. A statisztikák ellenére a legtöbben nem érzik, mennyien szenvednek a klímaszorongástól – írja a LiveScience.

A tudósok egyre inkább elismerik az ökoszorongás létezését, de egyelőre a pszichológiai betegségek között még nem szerepel hivatalosan. Az Amerikai Pszichológiai Társaság úgy definiálja, mint a “környezeti végítélettel szembeni folyamatos félelem”. Ennek is, mint minden más szorongásnak, a konstans tehetetlenség érzése adja a táptalajt, aki szorong, úgy gondolja, hogy nem tehet semmit az elkövetkező pokol elkerülésére. A tüntetek is megegyeznek a sima szorongáséval: folyamatos stressz, aggódás, izzadás, szédülés, pánikrohamok, álmatlanság.

2017-ben az Amerikai Pszichológiai Társaság egy hetvenoldalas tanulmányt adott ki arról, hogy a klímaváltozás hogyan hat az emberek mentális egészségére. Az idei éves gyűlésükön négy klímaváltozással kapcsolatos ülés is lesz. A pszichológusok komolyan veszik a helyzetet.

„Az ökoszorongás egy teljesen természetes reakció egy nagyon komoly problémára” – mondta a LiveScience-nek Maria Ojala, a svéd Örebro Egyetem pszichológusa. Szerinte éppen ezért lenne problémás klinikai diagnózist felállítani rá: ez egy racionális reakció, nem egy mentális probléma, annak ellenére, hogy tényleg szorongással jár. Az sokkal komolyabb probléma, ha valaki nem aggódik a globális felmelegedés miatt, mint az, ha valaki nagyon aggódik – véli.

A teljes cikk

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink