2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Uniós csúcs: nem állapodtak meg a 2050-es klímasemlegességről

Sajtóhírek szerint Csehország, Lengyelország és Magyarország ellenállása miatt bukott a terv, közölte az MTI nyomán a hvg.hu.

Csehország, Lengyelország és Magyarország ellenállása miatt nem született végül megállapodás arról a célkitűzésről, amelynek értelmében az Európai Unió gazdaságának 2050-re szén-dioxid-semlegessé kellene válnia, közölték diplomáciai források a brüsszeli EU-csúcson.

A sajtó arról írt az utóbbi napokban, hogy egyre nagyobb a valószínűsége a vállalás jóváhagyásának, az ülésen azonban nem sikerült egyhangú döntésre jutni. Egyes hírek szerint Észtország is a három visegrádi állam mellé állt az ügyben.

Névtelenséget kérő illetékesek arról számoltak be, hogy a zárónyilatkozatba a célkitűzés csupán lábjegyzetként kerül be, amelyben a kiszivárgott tervezet szerint ez áll: "A tagállamok nagy többsége vállalja, hogy eléri a klímasemlegességet 2050-re." Az eredeti szöveget állítólag jelentősen felvizezték, de Prága és Varsó még így sem volt hajlandó jóváhagyni a 2050-es céldátumnak semmilyen említését.

Az elfogadott közös nyilatkozatban végül azt írták, hogy az EU eleget tesz a párizsi klímaegyezményben foglalt vállalásainak, a 2030-as céloknak, írja a lap.

(forrás: hvg.hu/MTI)
hirdetés

Könyveink