hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Így függ össze az étrend és mentális egészség

A bél számos módon kommunikál az aggyal, és alapvető szerepet játszik a hangulat befolyásolásában, írja az Origo.

Az agy és az emésztőrendszer fő kommunikációs vonala a vagus ideg. Az ezen keresztülmenő jelzések 80%-a bélből indul az agyba, és csak 20% az agyból a belek felé – idézi az Origo a Guardien nyomán  dr. Katerina Johnsont, az Oxfordi Egyetem kutatóját. – Ez az arány is mutatja, mennyi információ érkezik a beleinkből – mondja Johnson.

A kutatások kimutatták, hogy ezeknek az üzeneteknek a nagy része a bél mikrobáiból származik, amelyek a külső hatásokra reagálnak az étrendtől a stresszig. A vizsgálatok kimutatták mind az állatok, mind az emberek esetében a rossz étrend és a rossz mentális egészség közötti kapcsolatot.

Ted Dinan, az írországi University College Cork professzora elárulta: Egy öt évvel ezelőtti vizsgálatban depresszióban szenvedő, illetve egészséges emberek bélmikróbáit hasonlítottuk össze. Azt találtuk, hogy a depresszióban szenvedő betegek beleiben kevesebb volt a mikrobális sokféleség.

Annak biztosítása, hogy a belekben megfelelő legyen a jótékony bélbaktériumok összetétele, alapvető fontosságú az agy működése szempontjából is.

(forrás: Origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink