hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Összefüggést tártak fel az idősek bélflórája és izomereje között

Amerikai kutatók összefüggést tártak fel a bél mikrobiom-összetétele és az izomtömeg, valamint az izomerő között egy idős betegekkel folytatott vizsgálatban.

A Tufts University Jean Mayer USDA Human Nutrition Research Center on Aging (HNRCA) központjának kutatócsoportja az Experimental Gerontology folyóiratban publikált cikkében számolt be arról, hogy egy idősekből álló vizsgálati populációban összefügést tártak fel a bél mikrobiom-összetétele és a vizsgált emberek izomtömege és izomereje között.

A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: Roger A. Fielding et al, Muscle strength is increased in mice that are colonized with microbiota from high-functioning older adults, Experimental Gerontology (2019).

Colonies of bacteria in culture medium plate (Forrás: 123rf)
Colonies of bacteria in culture medium plate (Forrás: 123rf)

Az utóbbi években vett igazán lendületet a bélflóra-izom tengely vizsgálata, azaz az izomtömeg és fizikális funkcionalitás, valamint a bél mikrobiom-összetétele közötti összefüggés vizsgálata, mivel több vizsgálat bizonyította, hogy a mikrobiom egészségünk számos aspektusát képes befolyásolni. És bár rengeteg vizsgálat folyik ebben a témában, mindezidáig idősek körében nem folytak jelentős kutatások.

A HNRCA kutatóközpontban a jelenlegi vizsgálat során 18 kiváló fizikális állapotban lévő és 11 rossz fizikális funkcionalitású (ülő életmód, jelentős testsúlyfelesleg) 75-80 év közötti személy bélflórájának baktériumait hasonlították össze, és jelentős különbségeket tártak fel. A jó állapotban lévő csoportnál magasabb arányban találtak Prevotellaceae, Prevotella, Barnesiella és Barnesiella intestinihominis baktériumokat. A kutatók a fizikális állapot és a bélflóra összetétele közötti összefüggés igazolására egerek bélrendszerét kolonizálták a két csoport fekális mintáiból kivont baktériumtenyészetekkel. Feltevésük beigazolódott, mivel a vizsgálati állatok egyrészt a fizikális tesztek során (markolóerő, futópad) jobban teljesítettek, mint az ülő életmódú emberektől mintát kapott kontroll, másrészt a kvantitatív MRI-vizsgálatok a testfelépítésben is pozitív változásokat mutattak.

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink