hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Az antibiotikum-alkalmazás és a béldaganatok kockázatának kapcsolata

Az antibiotikumok növelik a proximális colon szakaszt érintő daganatok kockázatát, miközben csökkenthetik a rektum-karcinóma rizikóját.

Az orálisan alkalmazott antibiotikumok tartósan képesek megváltoztatni a bélflóra összetételét. Mindez magában hordozza az esélyét annak, hogy olyan baktériumok nyernek életteret és szaporodnak el nagy számban, amelyek a bélrendszeri daganatok kockázatát fokozzák.

Korábbi epidemiológiai vizsgálatokban már rámutattak a bélflóra-antibiotikum-béldaganat „trió” összefüggéseire. Tény azonban, hogy a korábbi vizsgálatok nem vettek figyelembe olyan lényeges rizikófaktorokat, mint az elhízás, a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás.

Növelhetik és csökkenthetik is a rizikót az antibiotikumok

3d rendered medically accurate illustration of colon cancer (Forrás: 123rf.com)
3d rendered medically accurate illustration of colon cancer (Forrás: 123rf.com)

Hiánypótlónak számítanak annak a vizsgálatnak a nemrégiben publikált eredményei, amely 1989 és 2012 között Nagy-Britanniában követte nyomon 11 millió brit betegaktáit (a lakosság 7 százalékáét).

Az adatok alapján a vizsgált időszakban 28 930 béldaganatos megbetegedés történt. Az érintett betegeknek a betegaktáit 137 077 kontrollként szolgáló, korban és nemben megfelelő, béldaganatban nem szenvedő betegével vetették egybe.

Kiderült, hogy a colon-karcinómás betegek 71,3 százaléka a megelőző átlagosan 8,1 év alatt kapott valamilyen antibiotikumos vényt. Ezzel szemben a kontroll-csoportba tartozók 69,1 százalékának írtak fel antibiotikumos vényt. Noha a különbség nem nagy, az szignifikáns, és az antibiotikum-alkalmazás időtartama összefüggni látszik a colon-karcinóma kockázatával.

A 60 napon keresztüli antibiotikum-terápia körülbelül 17 százalékkal emeli a colont érintő daganatok előfordulási kockázatát. A proximális colon esetén 32 százalékkal is emelkedhet a daganat-kockázat a 31–60 nap közötti antibiotikum-kezelés hatására. A végbéldaganatok esetében más a helyzet: a karcinómás betegek 67,1, míg a kontroll-csoportba tartozók 67,2 százalékának rendeltek megelőzően antibiotikumot; azaz az antibiotikumok csökkenthetik a végbelet érintő daganatok kockázatát.

Antibiotikumtól is függ a daganat-kockázat

Úgy tűnik, hogy elsősorban az anaerob baktériumok ellen ható antibiotikumok emelik a béldaganatok kockázatát, míg az aerob baktériumok elleni szerekhez egyfajta protektív hatás köthető. Például: az aerob mikroorganizmusok elleni antibiotikumoknál a 60 napon túli adagolás 16 százalékkal redukálja a rektum-karcinóma kockázatát.

Konkrét hatóanyagcsoportokat illetően: a penicillinek fokozott, míg a tetraciklinek csökkentett béldaganat-rizikóval hozhatók kapcsolatba. Mindez valószínűleg a tetraciklinek gyulladáscsökkentő hatásával magyarázható.

 

Forrás:

Gut

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés