hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Hidrogélt fejlesztettek a Parkinson-kór ellen

Különleges hidrogélt alkottak a Parkinson-kór és más neurológiai betegségek kezelésére ausztrál kutatók, közli az MTI nyomán a Magyar Nemzet.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) és a Florey Neurológiai és Mentális Egészségügyi Intézmény szakértői egy aminosavakból álló gélt fejlesztettek ki, amely egy egyszeri beavatkozással az agyba injektálva segít helyreállítani annak károsodásait.

Felrázása után a hidrogél folyékony állapotúvá válik, ezáltal könnyebben juttatható be az agyba egy kis kapillárison keresztül. Ezután ismét szilárdabbá válik, kitölti a szabálytalan alakú üregeket és segít biztonságosan elszállítani a helyettesítő őssejteket az agy sérült részeibe.

Az igazi újdonságot az jelenti, hogy ez egyszeri beavatkozás. Segítségével nagy valószínűséggel évekre csillapítható a Parkinson-kór számos tünete – mondta David Nisbet, az ANU kutatója.

A módszer más neurológiai problémákkal küzdőkön, például szélütéses betegeken is segíthet. A gélt egyelőre csak állatokon tesztelték, a betegség okozta mozgásproblémák mérséklésében bizonyult hatékonynak patkányoknál. Nisbet reményei szerint a klinikai kísérletek a következő öt évben elkezdődhetnek, miután a gél emberi használatra is biztonságosnak bizonyul, írja a lap.

Fotó: 123rf-archív
Fotó: 123rf-archív

(forrás: Magyar Nemzet/MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink