hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Új módszer a jó és rossz tau fehérje aggregátumok megkülönböztetésére

Az eljárás később alkalmas lehet például az Alzheimer-kór korai előrejelzésére, de más betegségek diagnosztikájában is használhatónak tűnik, írja a PNAS.

A University of Pennsylvania kutatói a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban közölték új eredményeiket, miszerint egy kivételesen nagy felbontású mikroszkópos képalkotó eljárással ötvözött gépi tanulásos módszerrel képesek megkülönböztetni a szervezet normál és patologikus működése során képződő tau aggregátumokat. A Parkinson-kór és a demencia egyes formái, különösen az Alzheimer-kór esetében képződő tau aggregátumok mikroszkópos differenciálását követően a kutatók betanítottak egy szoftvert arra, hogy kizárólag az oligomerek formája alapján különbséget tudjon tenni az egészséges és a kóros, hiperfoszforilált aggregátumok között.

Gerd Altmann képe a Pixabay-en.
Gerd Altmann képe a Pixabay-en.

A módszer használatával megerősítették azt a feltevést, hogy a foszfátcsoportokat tartalmazó tau nagyobb valószínűséggel képez lineáris fibrillumokat. Az eljárás később alkalmas lehet például az Alzheimer-kór korai előrejelzésére, de más betegségek diagnosztikájában is használhatónak tűnik: így például az alfa-szinuklein kimutatásával a Parkinson-kór, vagy a huntingtin észlelésével a Huntington-kór esetében.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink