hirdetés
2022. július. 06., szerda - Csaba.
hirdetés

 

Noninvazív fókuszált ultrahangos eljárás neurológiai eredetű betegségek kezelésére

A Pittsburgh székhelyű Carnegie Mellon University kutatócsoportja a Nature Communications folyóiratban megjelent cikkében egy olyan, vizsgálati fázisban levő eljárásról számolt be, amely fókuszált ultrahang alkalmazásával képes az agy neuronjainak modulálására.

A transzkraniális fókuszált ultrahang (tFUS) nevű eljárás abban különbözik a jelenleg is alkalmazott noninvazív neurológiai terápiás módszerektől, például a transzkraniális mágneses vagy elektromos stimulációtól, hogy egyrészt jóval nagyobb pontossággal fókuszálható, másrészt a vizsgálatok során kiderült, hogy az ultrahang paramétereitől függően képes különböző sejtcsoportok szelektív stimulálására.

A korai fejlesztési fázisban levő eljárásról már most látható, hogy könnyen alkalmazható, és beállítástól függően képes a serkentő vagy a gátló neuronok modulálására, így például Parkinson-kór, epilepszia vagy inszomnia kezelésére is alkalmas lehet.

Forrás: Kai Yu et al, Intrinsic functional neuron-type selectivity of transcranial focused ultrasound neuromodulation, Nature Communications (2021).

Forrás: MO-archív
Forrás: MO-archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink