hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Gyakrabban túlsúlyosak az éjjeli bagoly kamaszok

A kamaszkorúaknál gyakori szociális jetlag az elhízással is összefügg. Logikus döntés lenne 8 óra helyett 9 órakor kezdeni a tanítást.

A tinédzserkori krónikus alváshiány és az elhízás közötti kapcsolat már régóta ismert. Egy a JAMA Pediatrics folyóiratban frissen megjelent közlemény a lányoknál igazolt kapcsolatot a plusz kilók és az éjjeli bagolyság, illetve a szociális jetlag között.

Keveset alszanak, időeltolódással küzdenek

Az, hogy a kamaszkorúak keveset alszanak, ismert. Különösen hétfő reggelente problémás a korai ébredés – a hétvégi programok és az azokkal összefüggő időeltolódás, az ún. szociális jetlag miatt. Mindez az iskolai teljesítményre is rányomja a bélyegét.

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

A nem alvással töltött esték miatt egyre gyakoribb az esti és az éjjeli órákban történő kalóriabevitel, ami a kronobiológusok szerint az alvással töltött idő csökkenésével kombinációban a kamaszoknál tapasztalható elhízás egyik oka.

Bostoni kutatók a „Project viva” keretén belül vizsgálták azt, hogy az alvás(hiány) és a szociális jetlag miként függ össze a túlsúllyal, elhízással. 804 gyermeknél (418 lány és 386 fiú; átlagéletkor 13,2 év) egy héten keresztül aktigráfiás módszerrel (a végtagmozgások három irányú gyorsulásának rögzítése) követték nyomon az alvással/ébrenléttel töltött időszakokat. A gyermekeket ez alapján pacsirta, illetve éjjeli bagoly típusokba sorolták. Az utóbbiaknak, akiknél a szociális jetlag a legkifejezettebb, hétfő reggelente különösen nehezen megy az ébredés.

Az éjszakai baglyoknál gyakoribb az elhízás

A késő este/éjjel inkább ébren lévő gyerekeknél, akiknél a szociális jetlag igen gyakori, kapcsolat áll fenn az időeltolódás és a szervezetbeni zsírfelhalmozódás között. Érdekes módon mindez csak a lányoknál figyelhető meg, a fiúknál nem (ennek az oka egyelőre nem ismert). Az éjjeli bagoly típusú lányoknál átlagosan 0,58 cm-rel nagyobb a haskörfogat és 0,16 kg/m2-rel nagyobb a testtömegindex (BMI), mint az átlagos érték. A számítások alapján a szociális jetlag minden egyes órája ilyen módon 1,19 cm haskörfogatbeli és 0,45 kg/m2 BMI-beli növekedéssel hozható kapcsolatba.

Ha 9-kor kezdődik a tanítás, javul az iskolai teljesítmény

Az eredmények ismételten azt támasztják alá, hogy az iskolákban észszerű lépés lenne a tanítás későbbi kezdésének a bevezetése.

Seattle-ben már megtörténtek a változtatások, ott az iskolákban (8 óra helyett) 9 órakor kezdődik a tanítás. Egy a Science Advances folyóiratban megjelent közlemény alapján ez naponta átlagosan 34 perccel hosszabb alvásidőt engedélyez az iskolásoknak, továbbá igazoltan az iskolai teljesítmény szignifikáns javulásával jár együtt.

 

Forrás:

JAMA Pediatrics

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink