hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Így hízlal a mobilozás

A Simón Bolivar egyetem kutatói szerint az orvosoknak komoly kockázati tényezőként kellene értékelniük a túlzó telefonhasználatot, írja a Ripost.

A vizsgálatban több mint 1000 egyetemista fiú és lány vett részt 2018 júniusa és decembere között. A résztvevőknek nyomon követték a napi telefonhasználatát, ez pedig arra utalt, hogy a legalább napi 5 órán át telefonozó fiatalok 43 százalékkal nagyobb eséllyel voltak túlsúlyosak, mint kevésbé telefonfüggő társaik. Ők voltak azok is, akik gyakrabban fogyasztottak cukros italokat, gyorsételeket, viszont a fizikai aktivitásból rendszeresen kimaradtak. A túlsúlyos fiatalok 25 százaléka, míg a súlyosabban elhízottak 5 százaléka sok időt töltött a telefonjával. A telefonhasználat és az elhízás kapcsolata különösen a nőknél volt nyilvánvaló, ők kétszer olyan valószínűséggel voltak túlsúlyosak, és kicsivel nagyobb valószínűséggel elhízottak, mint férfi társaik.

A kolumbiai kutatás szerint ráadásul a telefonhasználat az alváshiány miatt egész éjszakára felboríthatja az anyagcserét, és az önkontrollra is károsan hat, írja a Ripost.

(forrás: Ripost)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink