hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Éveket vesz el az életből a depresszió

Az Aarhus Egyetem kutatása igazolta, hogy a mentális betegségekben szenvedők előbb halnak, mint az egészséges emberek, írja a 24.hu.

A kutatók 7,4 millió ember adatait nézték át 1995 és 2015 közötti időszakból. A The Lancet tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a kutatók külön kategorizálták a mentális rendellenességeket, ezzel meg tudták állapítani, hogy milyen különböző hatással vannak az emberek életére, hiszen máshogy befolyásolja a mindennapokat a depresszió, a szorongási rendellenességek és a drog- és alkoholhasználattal összefüggő rendellenességek.

Az eredmények azt mutatták, hogy a férfiaknál általánosságban 10, a nőknél 7 évet vesz el az életükből a mentális betegség. Az olyan hangulatzavarok, mint amilyen a depresszió is, különösen nagy hatással vannak a halandóságra, nemcsak azért, mert drámaian megnövelik az öngyilkosság kockázatát, hanem azért is, mert fogékonyabbá teszik az embereket az olyan szomatikus állapotokra, mint a rák, a cukorbetegség, valamint a légzőszervi megbetegedések. A nők esetében a diagnosztizált hangulatzavarok  7,9-6,2 évvel rövidítették meg az élettartamot. A kutatók szerint az összefüggések aggodalomra adhatnak okot, ahogy az is, hogy hiába sejtettük eddig ezt az összefüggést, nem foglalkoztunk a problémával, írja a 24.hu.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink