hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Videosorozat a stresszcsökkentésről

A tudatos jelenlétet középpontba állítva készített videosorozatot a stressz csökkentésére a Semmelweis Egyetem (SE) Klinikai Pszichológia Tanszéke – mondta Perczel-Forintos Dóra, az SE tanszékvezetője kedden az M1 aktuális csatornán.

A mindfulness, azaz a tudatos jelenlét azt jelenti, hogy a múlton rágódás és a jövő miatti aggódás helyett tudatosan arra kellene fordítani a figyelmet, ami a testben, a lélekben és az adott környezetben történik. Azok az emberek, akik állandóan a múlton rágódnak vagy a jövőt tervezik, a saját fejükben élnek, fogalmi szinten léteznek, ezzel ellentétben a mindfulness az érzékletek tudatosításáról szól – mondta Perczel-Forintos Dóra.

A 21. század információs nyomása miatt az emberek nagyon nehezen tudnak összpontosítani arra, hogy éppen mi történik velük. Ez nemcsak a figyelem elkalandozását jelenti, hanem szorongással is jár  fűzte hozzá, megjegyezve, hogy alvászavarhoz, hangulatingadozásokhoz és depresszióhoz vezethet, ha valaki folyamatosan a múlton vagy a jövőn rágódik.

Ahhoz, hogy az emberek a jelenben tudjanak élni új készségeket kellene elsajátítaniuk, jelenleg a felnőttek az egész nap kapott ingereket gyakran nem tudják feldolgozni és egyre több a figyelemzavaros gyerek is  mondta a tanszékvezető.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés