hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Epstein-Barr vírus elleni vakcina győzheti le a sclerosis multiplexet?

A Harvard Egyetem kutatói a Science hasábjain számoltak be felfedezésükről, miszerint kapcsolat mutatható ki a sclerosis multiplex kialakulása és az Epstein-Barr vírus fertőzése között, ami látszólag ellentmond annak a ténynek, hogy a felnőttek 95%-a EBV-fertőzött, az SM viszont egy ritka betegség.

Tanulmányukban a kutatók az amerikai hadseregben szolgált vagy szolgáló összesen 10 millió katona szérummintáját vették alapul, és ezek közül választottak ki csaknem ezer olyan személy mintáját, akiknél SM-et diagnosztizáltak.

Mivel a seregben kétévente kötelező a vérvétel, visszakövették a mintákat, és megállapították, hogy az SM kockázata 32-szeresére nő EBV-fertőzést követően, míg más vírusfertőzés után változatlan.

Az SM egyik legfontosabb markerének tekintett neurofilament könnyű láncok szérumszintje csak az EBV-fertőzést követően mutatott emelkedést. Ezek az eredmények az SM semmilyen másik ismert kockázati tényezőjével nem magyarázhatók. A kutatók szerint jó esély van arra, hogy egy jövőbeni EBV-vakcina vagy EBV-specifikus antivirális gyógyszerek megakadályozhatják, vagy gyógyíthatják a sclerosis multiplexet.

 

Forrás: William Robinson et al, Epstein-Barr virus and multiple sclerosis, Science (2022). DOI: 10.1126/science.abm7930.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink