hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

COVID-19 megbetegedés utáni immunvédettség

Egy egészségügyi dolgozók körében végzett első prospektív vizsgálat szerint a SARS-CoV-2 fertőzés után az antitestek akár 6 hónapig is védtelmet nyújtottak az ismételt megbetegedéssel szemben, írja az OTSZ Online.

A The New England Journal of Medicine-ben 2020 decemberében online megjelent tanulmány legfőbb üzenete, hogy „ha átestél a COVID-on, nem valószínű, hogy ismételten megbetegszel – legalábbis rövid távon”. Dr. David Eyre (Big Data Institute és University of Oxford, Oxford, UK) és munkatársai az Egyesült Királyságban dolgozó 12 541 egészségügyi dolgozó vérében mérték a SARS-CoV-2 elleni két antitest (egy tüske-fehérje elleni és egy nukleokapszid elleni IgG) mennyiségét. A résztvevők 10%-ánal korábban PCR-rel igazolt fertőzöttséget mutattak ki. Az igazolt fertőzöttek közül 223-ban nem sikerült antitesteket kimutatni, de ennek ellenére a 31 hetes követés során PCR tesztjük pozitív volt, 2 esetben pozitív antitest érték mellett lett pozitív a lelet. 

Nem tudjuk, hogy mennyi ideig tart ez az immunitás. Az antitest-védelem egy-másfél évig tarthat, de a védett időszak egyénenként változó: egyesek hamar elvesztik az antitesteket, mások nem. Dr. Stifka szerint már a 6 hónapig lényegesen lecsökkent kockázat is igen jó hír, hiszen kifogyhatunk a vakcinából. Nem minden antitest-válasz azonos: a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcináció után magasabb antitest-szint alakul ki, mint a valódi fertőzés után. Az AstraZeneca vakcina viszont alacsonyabb antitest-szintet eredményez, mint maga a fertőzés. Az amerikai CDC azt javasolja, hogy tekintettel a COVID-19 súlyos egészségügyi kockázatára és arra, hogy fennállhat az ismételt fertőzés lehetősége, azoknak is ajánljuk a COVID-védőoltást, akik már átestek a SARS-CoV-2 fertőzésen. A hivatal szerint az eredeti fertőzés kezdete után kb. 90 napig nem valószínű az újbóli megfertőződés az előbb ismertetett UK vizsgálat viszont legalább 6 hónapos védettséget igazol, tehát a CDC ajánlást eszerint kellene módosítani: a fertőzésen átesetteket 6 hónap múlva kellene oltani – különösen addig, amíg nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű oltóanyag.  Szintén nem tudjuk, hogy a 2 antitesttel rendelkező résztvevő miért lett (ismételt fertőződés miatt) PCR pozitív, amit sok minden okozhat. Pl. nagyon erőteljes SARS-CoV-2 fertőzésnek lettek kitéve, vagy csak más okból voltak immun-hiányosak.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink