hirdetés
2020. július. 06., hétfő - Csaba.
hirdetés

 

Biológiai kutatásokat hamisítottak

Legalább negyvenhárom tudományos közlésben talált adathamisítást és más szabálytalanságokat a Tokiói Egyetem belső vizsgálata.

hirdetés

A vizsgálat szerint a botrányban érintett több mint húsz kutató a kísérletek során mért értékek meghamisítása vagy szelektív- és ezáltal a tudományos módszertannak nem megfelelő - közlése mellett számítógépes programokkal manipulált képekkel próbálta jobbá varázsolni a kutatási eredményeket. További tíz esetben kisebb rendellenességeket talált a vizsgálat.

Az egyetem molekuláris- és sejtbiológiai kutatóintézete által kiadott meghamisított cikkek egyebek mellett a zsírsejtszaporodást, a DNS multiplikálását sejtosztódással, a csontok fejlődését és hormonfunkciókat vizsgáltak.

A manipulált cikkeket az egyetem visszavonatta, az azok alapján megítélt tudományos fokozatokat pedig felül fogják vizsgálni.

Az ügy különösen azért kényes, mert az inkriminált tudóscsoportot a japán legnevesebb endokrinológusának tartott, nemzetközi szinten is elismert Kato Sigeaki vezette, aki 2004 és 2009 között összesen kétmilliárd jen (4,5 milliárd forint) értékben kapott állami támogatást különböző kutatásokra. Kato 2012-ben lemondott egyetemi posztjáról, de az Aszahi Simbun napilapnak azt állította, hogy ő nem vett részt a hamisításban.

A Tokiói Egyetem a 20. legjobb egyetem volt a világon tavaly az egyebek mellett a tudományos publikációk számának és tudományos értékének figyelembe vételével összeállított ARWU nemzetközi lista szerint.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink