hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Életveszélyes tudás

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a közeli hetekben közzéteszi a biológiai biztonságra vonatkozó új irányelveket, és 2013-ra tervez egy „aggasztó, kettős felhasználású kutatásokkal” (DURC) kapcsolatos világtalálkozót – írja a Népszabadság.

Hollandiában a pusztító hatású H5N1 influenzavírust vizsgáló kutatók – hat hónapig tartó vita után – publikálhatják eredményeiket, amiből többek között kiderül, hogy e vírus – mint minden eddigi társa – cseppfertőzéssel terjed. A kutatók folytatni szeretnék munkájukat, ám ezt mégsem tehetik. Mint a New Scientist közelmúltbeli összefoglalójából kiderül, 2011 decemberében az amerikai biológiai biztonsággal foglalkozó bizottság nem tanácsolta az olyan kutatások eredményeinek publikálását, melyek az „aggasztó, kettős felhasználású kutatások” (DURC) kategóriájába esnek.

A DURC azt jelenti, hogy az adott kutatást valamilyen nemes cél érdekében végzik, ám komoly problémát jelentene, ha a veszélyes kórokozók kiszabadulnának a laboratóriumból, vagy bioterroristák kezébe kerülnének.Nem mindegy ugyanis, hogy ki és milyen célokra használja a kutatások eredményeit. Áprilisban a bizottsági tagok többsége meggondolta magát, és jóváhagyta az eredmények publikálását. Ám januárban, még a váratlan pálfordulás előtt, a világ legjelentősebb influenzalaboratóriumai moratóriumot hirdettek minden további hasonló témájú kutatással kapcsolatban, hogy enyhítsék a kialakult helyzetet. Most viszont nem tudják, hogy mikor és milyen feltételekkel lehetne megszüntetni a moratóriumot.

Márciusban az USA gyorsan elfogadott egy új DURC-politikát. Eszerint, ha 15 kórokozóval kapcsolatban a kutatások növelik a mikrobák fertőzőképességét, terjedését, a gazdaszervezetek számát, vagy a védekezéssel szembeni ellenálló képességet, a kutatóknak egy biztonsági tervet kell benyújtaniuk, amit a megfelelő hatóságoknak jóvá kell hagyniuk. Ez magában foglalhatja a kórokozók fokozott elszigetelését, a kísérlet megváltoztatását, az eredmények visszatartását, a vizsgálatok biztonsági jogszabályok szerinti besorolását, vagy egyszerűen a kísérletek felfüggesztését. Hamarosan újabb terv közzététele várható.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a közeli hetekben fogja közzétenni a biológiai biztonságra vonatkozó új irányelveket, és 2013-ra tervez egy a DURC-ügyekkel kapcsolatos világtalálkozót. David Heymann, az angol egészségvédelmi hivatal elnöke egyetért azzal, hogy globális szabályozásra van szükség. Könnyű szigorúbb szabályokat életbe léptetni, ám ezek – véleménye szerint – hamis biztonság látszatát keltik, mivel azokat vagy nem teszik kötelezővé, vagy csak a törvénytisztelő kutatók alkalmazzák, a tisztességtelenek nem. Szerinte az segítene igazán, ha a kutatók maguk egyeznének meg abban, hogyan végezzék a kutatásokat biztonságosan, és ezt szakmai nyomás hatására azután be is tartatnák – írja a Népszabadság.

Oravecz Elvira
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink