hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

365 nap a tudomány tükrében

A tudomány világában, akárcsak a gazdaság és a politika terén 2011 kaotikus év volt, aminek hatásai évtizedek múlva is visszaköszönnek – írja az sg.hu.

Az Egyesült Államok elvesztette tudományos hatalmának három komoly bástyáját, az űrsikló programot, a Tevatron részecske ütköztetőt és a világ legmagasabb eladási mutatókkal rendelkező orvosságát. Az év ugyanakkor a tudomány jövőjét is felkavarta, reménykedhetünk, hogy az „arab tavasz” után az arab államokban is felvirágoznak a kutatások, Afrikában olcsó gyógyszerek áramlanak ki, és a genom szekvenálás első gyümölcsit is leszüretelhetjük. Az év árnyoldalán találjuk Japán három csapását, a pusztító földrengést, szökőárat és a nukleáris leolvadást, valamint a pénzügyi válsággal küzdő nemzetek tudományra fordítható költségkereteinek folyamatos karcsúsítását. 2011 eseményeit a Nature vette számba. 

Érzelmekben gazdag esztendő volt 2011 az embriói őssejt kutatás támogatói és ellenzői számára. Júliusban az USA egyik szövetségi bírája elutasított egy keresetet, ami meggátolta volna a kutatások kormányzati finanszírozását, októberben azonban az Európai Bíróság betiltotta az emberi embriói őssejteken alapuló szabadalmakat.

Obama elnök 2009-ben újra engedélyezte az emberi őssejt kutatásokat, a jogi csatározások tovább folytatódtak. Eközben a laboratóriumban az embriói őssejtekből sikerült háromdimenziós szöveteket, többek között retinát és egy agyalapi mirigyet létrehozni. A tudósoknak sikerült megalkotni egy emberi petesejt klónozásával egy embriói őssejt vonalat, a dolog szépséghibája, hogy a sejtek egy felesleges kromoszóma sorozatot is tartalmaznakAz embriói mellett az indukált pluripotens őssejtek (iPS) terén is előrelépések születtek.

2011 a részecskegyorsítók éve is volt. A CERN a Nagy Hadronütköztető közel 420 billió proton-proton ütközésből összegyűjtött adattengerből származó eredményekből sem tudja biztosan állítani a Higgs bozon létezését, bár decemberben sikerült azonosítani a legvalószínűbb búvóhelyét, ami 125 gigaelektronvolt környékén található. 

Októberben a nagy nevű pszichológust, Diedrik Stapelt menesztették a holland Tilburg Egyetemről, miután egy vizsgáló bizottság csalást és a kutatási adatok meghamisítását állapította meg munkáiban. A szociálpszichológus aki szerint a húsfogyasztás agresszívvá tesz, gyakran találta ki hasraütésszerűen a munkájához éppen szükséges adatokat. Három hónappal korábban Marc Hauser, a főemlősök viselkedését kutató evolúciós pszichológus mondott le a Harvard Egyetemen betöltött pozíciójáról, egy tavalyi félrevezető felfedezés kapcsán. A tudóst nyolcrendbeli csalással vádolják, miközben az USA Kutatási Integritások Hivatala jelenleg is további öt esetet vizsgál, a pontos részletekről meglepően kevés információ szivárog ki. Új fordulatot vett az Anil Potti körül kialakult botrány is, aki az észak-karolinai Duke Egyetem rákkutató genetikusaként 2010-ben lemondott egyetemi címeiről, miután több kutatási eredménye is megismételhetetlennek bizonyult. 

Az idén fontos géntérképekkel gyarapodtunk, köztük a tőkehal és a burgonya is bekerült a szekvenáló gépezetekbe, a legelképesztőbb azonban azok voltak, amik feltárták az emberiség múltját. Az bennszülött ausztrálok első teljes géntérképe arra utal, hogy az első dél felé induló úttörők több mint 60000 évvel ezelőtt hagyták el Afrikát, míg a fekete halál kórokozójának, a Yersinia pestisnek a genomja bemutatta, hogyan tarolta le a 14. századi Európát. A jelenkor bakteriális járványait már naprakészen tudjuk szekvenálni, erre jó példa a tavasszal pánikot keltő E. coli törzs gyors azonosítása.

3,4 milliárd ember él naponta 2 dollárnál kevesebb összegből, az ő élelmezésük és egészségük megóvása az egyik legfontosabb prioritás, ami az aszályok és az olajár emelkedése fényében rendkívüli feladatnak ígérkezik. Az alapvető élelmiszerek költsége rekord magasságba szökött februárban, ami alig mérséklődött az év további részében. A GAVI Alliance azonban egy új pneumokokkusz vakcina formájában segítséget nyújtott, továbbá elindult egy rotavírus oltási program is, ami a gyermekkori hasmenést célozza Afrikában. Októberben azonban az RTS,S malária vakcina elvérzett a klinikai teszteken, viszont a HIV-vel kapcsolatban biztató hírek érkeztek. Az egyik kísérlet azt bizonyította, hogy ha a fertőzés korai stádiumában sikerül a fertőzötteket beoltani antivírus vakcinával, az meggátolja a vírus terjedését, két másik klinikai teszt pedig azt mutatta, hogy antiretrovírusok befecskendezése egészséges emberekbe csökkenti a fertőzés esélyét.

A teljes cikk

Balázs Richárd
a szerző cikkei

(forrás: sg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink