hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Az anorexia örökölhető

Azonosították az anorexiáért felelős géneket

Az anorexia nervosa eddigi legnagyobb szabású genetikai kutatása során philadelphiai tudósok azonosították a kóros lesoványodással járó táplálkozási zavar közönséges és ritka megjelenési formáinak kialakulásáért felelős géneket.

Az anorexia nervosa (AN) az Egyesült Államokban a becslések szerint minden ezer nőből kilencet érint. A kamaszkorban kialakuló és főként nőket érintő betegég tünetei közé tartozik az evés elutasítása, a testsúly komoly csökkenése, irracionális félelem az elhízástól, a saját test torzult megítélése.

Az összes pszichiátriai rendellenességek közül az anorexia esetében tapasztalható a legnagyobb arányú halálozás. A betegség nagyon nehezen kezelhető.

Az anorexia örökölhető

A Philadelphiai Gyermekkórház kutatóinak nagyszabású tanulmánya, amely a Molecular Psychiatry online kiadásában jelent meg a napokban, az eddigi legnagyobb szabású genetikai vizsgálatot végezte el a betegségben szenvedők körében. Összesen 1003 átlagosan 27 éves anorexiás páciens DNS-ét vetették össze a kontrolcsoporttal, 3733 átlagosan 13 éves, a kórházban kezelt gyermek adataival.

Korábbi hasonló kutatások már sugallták ugyan hogy az anorexia öröklődő betegség, de - mint Hakon Hakonarson, a philadelphiai tudóscsoport vezetője rámutatott - a betegség kialakulásáért felelős gének felépítése mindeddig szinte ismeretlen volt. A tanulmányban publikált eredmények megerősítették a korábbi anorexiát vizsgáló kutatások tapasztalatait, valamint további géneket is megjelölt, amelyeket a betegséggel kapcsolatban vizsgálni kell a jövőben.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink